Järjestöt pelkäävät eläinsuojelulain jäävän torsoksi

Eläinsuojelujärjestöt pelkäävät pitkään valmisteilla olleen eläinsuojelulain jäävän torsoksi nykyisen eduskunnan ja hallituksen käsissä.

Järjestöjen pelkoja on ruokkinut Juha Sipilän (kesk.) hallituksen ohjelma, jossa - toisin kuin esimerkiksi Jyrki Kataisen (kok.) hallituksen ohjelmassa - ei sanallakaan viitata tuotantoeläinten suojeluun tai hyvinvointiin.

Päinvastoin hallitusohjelmassa luvataan, että kotimaiselle ruoantuotannolle ei säädetä uusia kustannuksia aiheuttavia velvoitteita. Samalla valvontaa ja sanktioita luvataan "kohtuullistaa".

Suomen Eläinsuojeluyhdistysten Liiton SEY:n vs. toiminnanjohtaja Maria Lindqvistin mukaan lokakuun lopulla julkistetut shokeeraavat videot eläinten käsittelystä suomalaisissa teurastamoissa osoittavat, että lainsäädännön perusteelliselle uudistamiselle on Suomessa tarvetta.

- Pelkomme on, että lainsäädännön uudistus jää puolitiehen, että Suomi jää jälkeen länsieurooppalaisten ja pohjoismaisten viitemaiden kehityksestä, Lindqvist sanoo STT:lle.

Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliiton MTK:n asiantuntija Leena Suojala ei allekirjoita Lindqvistin arviota, että eläinsuojelulaki olisi jäämässä torsoksi. Hänen mukaansa lain säätämisessä täytyy eläinten hyvinvoinnin ohella huomioida Suomen maataloudessa vallitsevat taloudelliset realiteetit.

- Myös tuottajien pitää pystyä elämään uuden lain kanssa, Suojala muotoilee.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.