Järvitaimenen palauttamista Tikkakosken Autiojokeen selvitetään

Jyväskylän kaupunki on käynnistänyt yhdessä Koskienergia Oy:n kanssa esiselvityksen Autiojoen ennallistamisesta. Esiselvityksessä kartoitetaan mahdollisuutta lisätä Autiojoen monimuotoisuutta ja kalojen lisääntymisalueita sekä kalojen luonnonmukaisten vaellusreittien rakentamista patojen ohi tai niiden tilalle. Vaikutuksia tarkastellaan koko Tourujoen valuma-alueelle, erityisesti osana kokonaisuutta, johon kuuluu myös Tourujoen kunnostaminen kalojen nousun mahdollistavaksi uomaksi.

Tikkakoskelta alkava pitkä ja mutkainen Autiojoki laskee Luonetjärvestä Puuppolan Korttajärveen, josta vesi virtaa Laahajoen kautta Palokan Alvajärveen, Pappilanjoen kautta Palokkajärveen ja Tourujoen kautta Jyväsjärveen.

Autiojoen eteläpäässä sijaitseva voimalaitos estää järvitaimenen vaelluksen jokeen, jonka on arvioitu tarjoavan runsaasti hyviä taimenen kutupaikkoja. Joessa sijaitsee kolme kalojen vaellusestettä: Luonetjärven säännöstelypato, alakosken niskalla pohjapatorakennelma aukkoineen ja Puuppolan vesivoimalaitoksen yhteydessä oleva voimalaitospato.

Järvitaimenen kulkemista voidaan auttaa muuttamalla patorakenteita. Esiselvityksessä kartoitetaan myös ennallistamisen kustannuksia.

Autiojoen ennallistamisen esiselvitys on osa ympäristöministeriön rahoittamaa vesien- ja merenhoidon kärkihanketta, jonka tavoitteena on Tourujoen valuma-alueen vesien hyvän tilan saavuttaminen. Esiselvitys valmistuu vuoden 2018 lopussa ja sen jälkeen arvioidaan Autiojoen kunnostussuunnitelman toteutusmahdollisuuksia Koskienergia Oy:n ja Jyväskylän kaupungin kanssa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Osa naisista jättää kohdunkaulan syöpäseulonnat väliin Keski-Suomessa – "Nuoremmilla ikäluokilla ei ehkä ole samalla tavalla huolta omasta terveydestä"

Puhemies Vanhanen: Munuaiskasvainten syy oli syöpä, hoidettu leikkaamalla

Ilmastoministeri Mikkonen pitkän aikavälin tavoitteesta: Tärkeintä saada yhteisymmärrys 2050 tavoitteesta, 2030 joutuu odottamaan

Uusi hätäkeskusjärjestelmä kutsuu helikopterin paikalle aiempaa herkemmin – potilaita lääkärikopteri kohtaa harvemmin

Viitasaarelta löytyy erikoinen ja kiehtova veistospuisto – sunnuntaina Tuulensuun puiston veistoksia esitellään ja keskustellaan yhteisöllisyydestä

Karstulassa voit olla entisajan lapsi – Satusivellin -tapahtuma huipentuu torstaina Kruukkilassa

Toivottavasti viikonloppuna tuulee – Keitele Regatta starttaa Äänekoskelta ja maali on Viitasaarella

Jyväskylän yliopisto vaihtoi profiilikuvat sateenkaariväreihin – Pride-tempaus kummastuttaa ihmisiä Tapio Puolimatkan takia

Poika kuristi isäänsä ja vei veitsen kurkulle Muuramessa – tuomittiin ehdollista vankeutta

Lastu lentää ja tienoo pärisee: Moottorisahalla veistetään viikonloppuna toteemeja Kivijärvellä

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.