Järvivedet paikoin ennätyslämpimiä toukokuun alussa

6.–10. toukokuuta vedet olivat osittain jopa kahdeksan astetta lämpimämpiä kuin tuohon aikaan keskimäärin.

Järvivedet olivat toukokuun alussa paikoin ennätyslämpimiä, kertoo Suomen ympäristökeskus. Lämmin sää nosti järvien pintaveden lämpötiloja poikkeuksellisen korkeisiin lukemiin.

Esimerkiksi useilla Itä-Suomen järvien havaintopaikoilla mitattiin uusia toukokuun alkupuolen (1.–10.5.) ennätyksiä. Pintaveden lämpötilat kohosivat korkeimmillaan maan eteläosassa yli +15 asteeseen sekä keski- ja itäosassa yli +10 asteeseen.

Korkeimmat lukemat mitattiin 6.–10. toukokuuta, jolloin vedet olivat paikoin jopa kahdeksan astetta lämpimämpiä kuin tuohon aikaan keskimäärin.

Sen jälkeen sää viileni ja tuulet voimistuivat ja se sekoitti lämpimän päällysveden ja viileämmän alusveden. Maanantaina 16. toukokuuta aamulla pintaveden lämpötilat olivat maan eteläosassa 12–14 astetta ja maan keskiosassa pääosin 8–12 astetta. Lukemat ovat edelleen 0–4 astetta ajankohdan keskiarvoa korkeampia. Pohjois-Suomessa vedet ovat vielä yleisesti alle 10-asteisia.

Pintaveden lämpötila mitataan perinteisesti vedenkorkeusasteikkopaikkojen rannan läheisyydestä 20 senttä pinnasta alaspäin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.