Järvivedet pysyneet harvinaisen kylminä – ja se on tästä syystä hyvä asia

Keski-Suomen vesissä on tänä kesänä ollut ely-keskuksen mittausten mukaan vähän sinilevää. Leväseurannan 16 mittauspisteestä ainoastaan yhdellä on havaittu hieman levää viikkojen 29–31 aikana. Ely-keskuksen mittauspisteiden ulkopuolelta on Keski-Suomessa tullut kahdeksan havaintoa seitsemältä järveltä. Sinilevien lisäksi näytteet ovat sisältäneet männyn siitepölyä ja koristelevää.

Myös pitkäaikaisiin keskiarvoihin suhteutettuna sinilevää on ollut normaalia vähemmän.

Kolea ja sateinen sää on todennäköisesti rajoittanut sinilevien esiintymistä. Järvivedet ovat ajankohtaan nähden harvinaisen kylmiä, kertoo Suomen ympäristökeskus. Pintaveden lämpötila on Keski-Suomen havaintopaikoilla noin 18. Pintaveden lämpötila on ylittänyt heinäkuussa 20 astetta vain neljällä havaintopaikalla.

Viime viikolla Keski-Suomen ely-keskukseen on tullut useita havaintoja ruskeista tai ruskeanpunaisista levä- tai turvelauttoja muistuttavista ilmiöistä. Ruskeita hippumaisia lauttoja on havainnoitu eri puolilla Keski-Suomen vesistöjä erityisesti viime viikon torstain ja perjantain voimakkaampien sateiden jälkeen.

Näytteiden mukaan lauttojen todennäköinen aiheuttaja on ollut ruostesienen itiöpöly. Ilmiö ei ole vaarallinen, ja normaalisti itiölautat hajoavat muutaman päivän kuluessa.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .