Jätevedenpumppaamon tuli vika Uuraisilla – 60 000 litraa jätevettä valui ojaan ja siitä järveen

Uuraisilla Nauttiainen-järveen valui jätevettä sunnuntain ja maanantain välisenä yönä.

Vuoto johtui Tuparannan jätevedenpumppaamon toimintahäiriöstä, jonka takia pumppaanon ylivuoroputkessa tapahtui ylivuoto. Putkesta jätevettä valui pumppaamon vieressä sijaitsevaan ojaan, jonka kautta jätevettä kulkeutui myös Nauttiainen-järveen.

Jätevedenpumppaamon toimintahäiriö johtui korroosion aiheuttamasta pumppujen kiinnikkeiden pettämisestä. Pumppaamo saatiin korjattua maanantain aikana.

Uuraisten kunnaninsinööri Marko Konolan mukaan ylivuodon arvioitu määrä on noin 60 kuutiota jätevettä. Se on noin 60 000 litraa.

Konola painottaa, ettei jätevesi valunut suoraan järveen. Nauttiainen-järveen on Konolan mukaan noin 100 metriä ojasta, jonne jätevettä on valunut.

Konolan arvion mukaan tapauksesta kärsivät pumppaamon lähinaapurit, joiden ojaan jätevettä valui. Heidän maa-alueilleen jätevedestä tuli lähinnä esteettistä haittaa.

– Järveen päässeen jäteveden määrää on vaikea arvioida, mutta jätevesi on joka tapauksessa kulkenut ojan kautta. Osa siitä on ilmeytynyt maahan.

Jäteveden likaamia oja-alueita on puhdistettu kalkilla. Kunta on ilmoittanut asiasta myös Ely-keskukselle ja terveystarkastajalle.

 

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 1 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .