Jätevesien huumejäämät rajussa kasvussa – amfetamiinin käyttö lisääntyi Jyväskylässä

Amfetamiinin ja kokaiinin käyttö Suomessa on noussut ennätyslukemiin. Tieto perustuu Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n uusiin jätevesitutkimuksiin, joissa 23 kaupunkialueen jätevesistä tutkittiin huumausainepitoisuuksia.

– Amfetamiinin käyttömäärät olivat uusimmissa näytteissä suurimmat, mitä on koskaan mitattu jätevesitutkimuksessa Suomessa, oikeustoksikologiayksikön päällikkö Teemu Gunnar THL:sta sanoo.

– Suomessa on useita kaupunkeja, joissa amfetamiinin käyttö on selvästi yli koko Euroopankin keskiarvon.

Tutkimuksen mukaan Lahti on Suomen huumepääkaupunki asukaslukuun suhteutettuna. Sama tulos on saatu aiemminkin, ja Lahdessa amfetamiinimäärä kasvoi huomattavasti myös edellisestä, kahden vuoden takaisesta mittauksesta.

Lisäksi Lahdessa käytetään runsaasti ekstaasia sekä metamfetamiinia, jonka pitoisuudet muual­la Suomessa ovat romahtaneet. Metamfetamiinia löytyi viime vuonna runsaasti Jyväskylästä, Kuopiosta, Tampereelta ja Lahdesta.

Toiseksi amfetamiinimittauksissa nousi Kouvola, jossa ei ole tehty aiemmin jätevesitutkimuksia. Uusimmassa jätevesitutkimuksessa onkin mukana puolet enemmän kaupunkialueita kuin aiemmissa mittauksissa.

Kun tutkimuksia on laajennettu Helsingin ulkopuolelle, tuloksista näkee, että Lahdessa ja Kouvolassa amfetamiinia käytetään asukas­lukuun suhteutettuna jopa enemmän kuin Helsingissä.

Helsingin seutu on edelleen ykkönen niin sanotusti bilehuumeissa eli ekstaasin ja kokaiinin käytössä. Ekstaasin ja kokaiinin pitoisuudet jätevesissä nousevat viikonloppuisin, mikä kertoo niiden käytöstä juhlimisen yhteydessä.

Amfetamiinin käyttäjillä aineen käyttö ei juurikaan eroa viikonpäivästä toiseen.

Jätevesitutkimusten mukaan suomalaiset kaupungit näyttävät jakautuvat voimakkaasti eri huumausaineiden mukaan. Kaupungeissa on erittäin suuria eroja eri huumeiden välillä. Pääsääntöisesti jakauma menee niin, että Itä-Suomen kaupungeissa amfetamiinimäärät ovat isoja ja kasvaneet paljon.

Etelä- ja Länsi-Suomen kaupungit johtavat puolestaan ekstaasi- ja kokaiinitilastoja.

Helsingin ja Lahden lisäksi huumeiden käytön suurkaupunkeja ovat Jyväskylä, Rovaniemi, Kouvola ja Kotka.

Kuopio, Oulu, Turku ja Lappeenranta ovat huumeiden käyttömäärissä keskikastia.

Joensuun ja Savonlinnan huumemäärät jätevesissä ovat selvästi vaatimattomampia. Joensuun huumepitoisuudet ovat siitä erikoisia, että Joensuussakin käytetään enemmän ekstaasia kuin Kuopiossa, vaikka Kuopio on esimerkiksi huumerikostilastoissa koko Itä-Suomen tilastoykkönen.

Jätevesitutkimuksia tehdään maailmanlaajuisesti huumeiden käyttömäärien selvittämiseksi. Suunnitelmissa on tutkia jäte­vesistä myös muita huumeita kuin nyt mitatut yleisimmät aineet.

Kannabiksen käyttöä ei saada luotettavasti tutkittua jätevesistä, sillä orgaanisena aineena se ha­joaa ulosteiden sekaan.

Alustavasti jätevesistä on tutkittu jo muitakin huumeita kuten alfa-PVP:tä ja metadonia. Osa huumeista on kuitenkin vaikea erottaa laillisesta lääkkeiden käytöstä.

”Isoja pirimääriä takavarikoidaan koko ajan”

Eri huumeiden käytön isoille eroille kaupungeissa ei tiedetä yhtä selvää syytä.

– Ylipäätään tiedetään, että amfetamiinia käytetään Pohjoismaissa paljon, kun taas Länsi- ja Etelä-Euroopassa käytetään enemmän kokaiinia. Yksi syy voi olla se, että Etelä-Euroopassa on isoja satamia, joihin kokaiinin tuonti on helpompaa, yksikönpäällikkö Teemu Gunnar Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta sanoo.

Suomi tiedetään subutexin valtakunnaksi, sillä aikoinaan lääkärit mainostivat sitä turvallisena korvaus­hoitona.

– Olisi hyvä, että buprenorfiinin eli subutexin käyttöä saataisiin tutkittua jätevesistä. Ylipäätään opiaattipohjaisten lääkkeiden käytöstä huumeina olisi kiinnostava saada lisää tietoa, rikoskomisario Juha Korhonen Itä-Suomen poliisin huumepoliisista sanoo.

Monia lääkeaineita ei saada tutkittua vesistä, sillä jäämät sekoittuivat toisiin lääkeaineisiin eikä huumekäyttöä pysty erottamaan luvallisesti käytössä olevien lääkkeiden jäämistä.

– Tutkimuksen tulokset vaikuttavat kuitenkin oikeilta suhteissa poliisin takavarikoihin ja havaintoihin. Isoja pirimääriä eli amfetamiinia takavarikoidaan Suomesta koko ajan. Poliisin tuntuma on, että viime vuonnakin katukuvassa liikkui tavallista isompia amfetamiinieriä.

Sen paremmin tutkija kuin huumepoliisi eivät osaa sanoa, mistä erot kaupunkien välillä johtuvat eli miksi Itä-Suomessa vellotaan amfetamiinissa, kun Pirkanmaalta pääkaupunkiseudulle ja Turkuun vedetään kokaiinia.

– Huumevirrat kulkevat kaupungeista toisiin nykyään porukoista riippumatta. Vaikea sanoa, mistä kaupunkien erot johtuvat, Korhonen pohtii.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .