Jättävätkö britit EU:n? – Europarlamentaarikko Heidi Hautala: "Kaikkea toivoa ei ole menetty"

Mepin näkemys on, että uuden kansanäänestyksen kannattajat ovat lopulta vahvoilla.

Euroopan parlamentin varapuheenjohtaja, europarlamentaarikko Heidi Hautala (vihr.) arvioi, että Britannian jääminen EU:hun on mahdollista.

– Kaikkea toivoa siitä, että Britannia päättäisikin jäädä EU:hun, ei ole menetetty. Pitäisi tehdä kaikki mahdollinen ja järjellinen eron perumiseksi. Se näkymä on olemassa, Hautala sanoi perjantaina Jyväskylässä lukiovierailunsa yhteydessä.

Britannian parlamentti haluaa lisäaikaa EU-erolle ainakin kesäkuun loppuun. EU edellyttää, että lisäajan saamiseksi briteillä pitää olla esitys tilanteen ratkaisemiseksi. Jos Britannian parlamentti hylkää erosopimuksen ensi viikolla kolmannen kerran, on epäselvää, mihin lisäaikaa tarvitaan. Britit ovat torpanneet myös sopimuksettoman eron ja uuden kansanäänestyksen.

Hautalan näkemys on, että uuden kansanäänestyksen kannattajat ovat lopulta vahvoilla.

– Se perustuu siihen, että kansanäänestys voi tapahtua ainoastaan lisäajalla.

Alun perin sovitun mukaan Britannian on määrä erota EU:sta 29. maaliskuuta.

Suomi voisi brändätä itsensä

Suomesta tulee EU:n puheenjohtaja heinäkuussa. Hautala esittää, että Suomi profiloituisi kolmen teeman avulla.

– Ilmastoasiat, kestävät tuotanto- ja kulutustavat sekä kiertotalous. Niistä voisi leipoa hyvän brändin.

– YK:n ilmastohuippukokoukseen syyskuussa pitäisi viedä EU:n kunnianhimoinen pitkän tähtäimen ilmastopoliittinen ohjelma, jossa on tavoitteiden lisäksi keinoja.

Hautalan mielestä hallituksen ero ei haittaa Suomen valmistautumista puheenjohtajakauteen mitenkään.

– Kautta on valmisteltu parlamentaarisesti. Hallitukset tulevat ja menevät, mutta hallinto pysyy. Eduskuntakin on hyvin perillä EU-asioista.

Kohun taustalla mustasukkaisuutta

Viime viikolla Hautalan ympärille syntyi kohu, kun yhdysvaltalaisjulkaisu Daily Beast väitti Hautalan olevan Kremlin talutusnuorassa. Taustalla on Hautalan vastustus, että mahdollinen EU-laki pakotteista ihmisoikeusloukkaajille nimettäisiin hämärissä oloissa kuolleen venäläisen asianajajan Sergei Magnitskin mukaan. Magnitski työskenteli yhdysvaltalaiselle sijoittajalle William Browderille.

– Browder on ottanut elämäntehtäväkseen ajaa Magnitski-lakeja ympäri maailmaa ja vahtii keskustelua mustasukkaisesti, Hautala näkee.

Hautala kannattaa yleispätevää lakia, jonka nimi ei viittaa yksittäiseen tapaukseen tai maahan.

– Ihmisoikeuspolitiikka ei voi olla sellaista, että se edes antaa ymmärtää, että kyse on vain yhden maan ihmisoikeusloukkausten torjunnasta.

Euroopan parlamentti hyväksyi torstaina päätöslauselman, jossa vaaditaan EU:lle pakotemahdollisuutta ihmisoikeusloukkauksista ja paketin symbolista nimeämistä Magnitskin mukaan.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .