Jättimäisessä kuittikauppajutussa tuomittiin 85

Helsingin käräjäoikeus on tuominnut 85 ihmistä ennätyssuuressa rakennusalan kuittikauppajutussa. Syytettyjä oli lähemmäs sata.

Pisin jutussa langetettu rangaistus on viisi vuotta vankilaa. Kaikkiaan vankeusrangaistuksen sai 44 ihmistä. Loput saivat yhtä lukuun ottamatta sakkoja. Hänen kohdallaan aiempi rangaistus katsottiin riittäväksi seuraamukseksi.

Lisäksi osa tuomituista määrättiin liiketoimintakieltoon.

Kuittikaupalla eli tekaistuilla kuiteilla on peitelty pimeää palkanmaksua rakennusalalla. Vastaajat tuomittiin korvaamaan verottajalle rikoksilla aiheutetuista vahingoista yhteensä 5,6 miljoonaa euroa.

Tuomioita tuli muun muassa törkeistä ja tavallisista vero- ja kirjanpitorikoksista sekä rekisterimerkintärikoksista. Osalla tuomituista toiminnassa on katsottu olleen kyse järjestäytyneestä rikollisuudesta.

Valtion varoista on maksettu puolustajien palkkioita yhteensä noin 1,2 miljoonaa euroa.

Kyseessä on laajin Suomessa käsitelty rikosasia. Käräjillä sen käsittely alkoi lokakuussa 2007 ja päättyi viime vuoden kesäkuussa.

Tuomiota on mietitty siitä lähtien.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Jyväskylä hakee 750 000 euron säästöjä muun muassa kirjastoista ja lasten liikunnasta – palveluja supistetaan, maksuja korotetaan ja henkilöstöä vähennetään

Murhan yrityksen kohteeksi joutunut Pekka Kataja palaa julkisuuteen ensi lauantaina – "Perunakuopasta pois"

Marin A-studiossa: Karanteeni- ja testauslinjauksessa olisi kaivattu selvempää viestintää – "Kyse ei ole poliittisesta päätöksestä vaan viranomaispäätöksestä"

Jyväskylän yliopistolla aavistuksen Itä-Suomen yliopistoa väljempi maskilinjaus – perjantaina saattaa tulla uusi ohjeistus

Hankasalmen uusi koulukeskus täyttää sekä opettajien että oppilaiden toiveet – "Niin ihana, että itkettää"

Jämsän koronapotilaat eivät altistaneet muita – ovatko tartunnat peräisin ulkomailta?

SAK:n jättävä Matti Huutola kaipaa tupoja ja konsensusta takaisin – "Suomi ei pärjää kuin sopimalla – selkävoittoja ei kannata hakea"

Gummeruksenkatu avataan jälleen liikenteelle – kaupunki kehottaa erityiseen varovaisuuteen tietyön kohdalla koulujen alettua

Muistokynttilät syttyivät Laukaan keskustassa, mutta poliisi ei vahvista kuolemaa – Naapurusto ihmettelee viranomaisten vaikenemista

Riskimaista Helsinki-Vantaalle saapuville ei pakkokaranteenia

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.