Jättiosa ihosyövistä vältettävissä järjellä – ota itsestäsi "selkie"

Euromelanooma-kampanja muistuttaa, että auringolta kannattaa suojautua myös arjessa.

Yli 90 prosenttia ihosyövistä olisi vältettävissä järkevällä aurinkokäyttäytymisellä, viestittää ihotautilääkärien perustama Euromelanooma-kampanja.

Ihosyöpä on maailman yleisin syöpä. Se ilmaantuu useimmiten kehon osiin, jotka ovat eniten alttiina auringolle, kuten kasvoihin, selkään tai raajoihin. Moni unohtaa suojautua auringolta arjessa, vaikka iho voi vaurioitua auringossa ilman varsinaista auringonottamista.

– Tämän vuoden teemana on muistuttaa ihmisiä, että auringolta kannattaa suojautua myös jokapäiväisessä elämässä ulkotöissä ja -harrastuksissa sekä erityisesti lapsuudessa päiväkotien ja koulujen pihoilla, kertoo ihotautien ja allergologian erikoislääkäri Laura Bouchard Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiristä (HUS).

Bouchard toimii Euromelanooma-kampanjan kansallisena koordinaattorina Suomessa.

Suomessa melanoomaan sairastuu vuosittain noin 1 400 henkeä. Yleisin syöpätyyppi – tyvisolusyöpä – havaitaan vuosittain 8 000–9 000 henkilöllä. Noin kahdeksan kymmenestä luomesta tulee terveelle iholle.

Ilmaisia tarkastuksia 12 paikkakunnalla

Euromelanooma-kampanjalla pyritään lisäämään tietoisuutta ihosyövistä, niiden varhaisesta tunnistamisesta ja ehkäisystä. Mitä aikaisemmin ne löydetään, sitä paremmin ne voidaan parantaa kokonaan.

Toukokuussa ihotautilääkärit järjestävät ilmaisia luomitarkastuksia 12 paikkakunnalla: Helsingissä, Turussa, Tampereella, Oulussa, Porissa, Vaasassa, Mikkelissä, Kokkolassa, Kuopiossa, Seinäjoella, Lahdessa ja Kajaanissa. Viime vuonna tarkastuksissa kävi lähes tuhat suomalaista. Heistä ihosyöpäepäily tai sen esiaste löydettiin seitsemältä prosentilta.

Tänä vuonna kampanja aktivoi suomalaisia tarkistamaan oman ihonsa ottamalla "selkieitä" eli selkäkuvia ja julkaisemaan niitä Instagramissa hashtagilla #selkiehaaste. Selkie-haasteen isäntänä toimii muusikko Pate Mustajärvi, jonka oman Selkie-videon voit käydä katsomassa YouTubesta.