Jättiosa ihosyövistä vältettävissä järjellä – ota itsestäsi "selkie"

Euromelanooma-kampanja muistuttaa, että auringolta kannattaa suojautua myös arjessa.

Yli 90 prosenttia ihosyövistä olisi vältettävissä järkevällä aurinkokäyttäytymisellä, viestittää ihotautilääkärien perustama Euromelanooma-kampanja.

Ihosyöpä on maailman yleisin syöpä. Se ilmaantuu useimmiten kehon osiin, jotka ovat eniten alttiina auringolle, kuten kasvoihin, selkään tai raajoihin. Moni unohtaa suojautua auringolta arjessa, vaikka iho voi vaurioitua auringossa ilman varsinaista auringonottamista.

– Tämän vuoden teemana on muistuttaa ihmisiä, että auringolta kannattaa suojautua myös jokapäiväisessä elämässä ulkotöissä ja -harrastuksissa sekä erityisesti lapsuudessa päiväkotien ja koulujen pihoilla, kertoo ihotautien ja allergologian erikoislääkäri Laura Bouchard Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiristä (HUS).

Bouchard toimii Euromelanooma-kampanjan kansallisena koordinaattorina Suomessa.

Suomessa melanoomaan sairastuu vuosittain noin 1 400 henkeä. Yleisin syöpätyyppi – tyvisolusyöpä – havaitaan vuosittain 8 000–9 000 henkilöllä. Noin kahdeksan kymmenestä luomesta tulee terveelle iholle.

Ilmaisia tarkastuksia 12 paikkakunnalla

Euromelanooma-kampanjalla pyritään lisäämään tietoisuutta ihosyövistä, niiden varhaisesta tunnistamisesta ja ehkäisystä. Mitä aikaisemmin ne löydetään, sitä paremmin ne voidaan parantaa kokonaan.

Toukokuussa ihotautilääkärit järjestävät ilmaisia luomitarkastuksia 12 paikkakunnalla: Helsingissä, Turussa, Tampereella, Oulussa, Porissa, Vaasassa, Mikkelissä, Kokkolassa, Kuopiossa, Seinäjoella, Lahdessa ja Kajaanissa. Viime vuonna tarkastuksissa kävi lähes tuhat suomalaista. Heistä ihosyöpäepäily tai sen esiaste löydettiin seitsemältä prosentilta.

Tänä vuonna kampanja aktivoi suomalaisia tarkistamaan oman ihonsa ottamalla "selkieitä" eli selkäkuvia ja julkaisemaan niitä Instagramissa hashtagilla #selkiehaaste. Selkie-haasteen isäntänä toimii muusikko Pate Mustajärvi, jonka oman Selkie-videon voit käydä katsomassa YouTubesta.

Uusimmat

Kotimaa

Jyväskylän Kauppakadulla väkivaltainen kahden miehen välienselvittely lauantaiyönä – nuorempi löi nyrkillä suoraan kasvoihin ja potkaisi maassa makaavaa päähän

Pelko saa kiinteistövälittäjät hiljenemään: asuntokäynneillä lähentelyä, koskettelua ja uhkailuja – Arveluttavimpiin kohteisiin mennään pareittain

KRP tekee kotietsintöjä Varsinais-Suomessa – epäillyssä törkeässä rahanpesussa pesty rahaa miljoonien edestä

Eurojackpotista 123 000 euron voitto Lempäälään – ensi viikolla potissa 38 miljoonaa euroa

Tuuli voi olla laajalti vaarallista – yö oli erittäin lämmin

Ongelmalähiöt puuttuvat Jyväskylästä – Poliisipäällikkö: Päätöstä poliisiaseman rakentamisesta Äänekoskelle odotetaan vielä syksyn aikana

Hyvä liikunnan opettaja ei moiti eikä vertaile – opettajan tehtävä on järjestää tunnit niin, että heikoimmatkin uskaltavat yrittää

Armeijatyylistä kidutusta tai koulupäivän piristys – lukijat muistelevat koulun liikuntatunteja värikkäin sanankääntein

Majajärven vesijuoksijat: Afrikkalaisin tunnelmin Leppävedellä

Yliopistoliikunta: Kamppailulajit esittäytyivät yhteisessä näytöksessä

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.