JHL: ”Päivähoidossa on katastrofin ainekset” – ryhmien yhdistämistä korona-aikana pidetään vastuuttomana työntekijöiden ja lasten kannalta

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL vaatii viranomaisilta toimia varhaiskasvatuksen työntekijöiden suojaamiseksi. Lapsiryhmien yhdistäminen päivähoidossa luo JHL:n mukaan uusia riskejä koronavirustartuntojen leviämiselle.

Lue myös: Jyväskyläläiset huolestuivat päiväkotien yhdistelemisestä koronakriisin keskellä – kaupungilta selkeä vastaus: "Riski ei kasva"
 

JHL:ssä huolta nostavat viestit, joiden mukaan joissakin kunnissa joko harkitaan tai on jo ryhdytty toimiin päivähoidon yksiköiden toiminnan keskittämiseksi yhteen suurempaan yksikköön.

– Tilanteemme olisi katastrofaalinen, jos elintärkeissä ammateissa toimivat sairastuisivat koronavirukseen lastensa kautta, vaikka he omissa töissään siltä onnistuisivatkin välttymään. Yhtä lailla vahingollista yhteiskunnallemme olisi se, että lukuisat varhaiskasvatuksessa työskentelevät sairastuisivat koronavirukseen yksiköiden yhdistämisen ja työntekijöiden puutteellisen suojaamisen johdosta, JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine toteaa.

JHL:stä korostetaan, että ryhmien yhdistäminen luo valtavan määrän uusia lähikontakteja ja siten mahdollisuuksia tartuttaa koronavirus niin hoidossa oleville lapsille kuin heitä hoitavalle henkilökunnallekin. Tartuntaketjut jatkavat matkaansa päiväkotien ulkopuolelle lasten ja heidän perheenjäsentensä sekä henkilökunnan mukana.

JHL:stä myös muistutetaan, että varhaiskasvatustyössä ei ole mahdollista välttää lähikontaktia sekä kosketus- ja pisaratartunnan mahdollisuudet ovat työssä huomattavan suuret.

Jyväskylä sulki tästä tiistaista alkaen lähes 30 kaupungin päiväkotia ja esiopetusryhmää. Kaupunki kuitenkin lupasi, että päiväkotien ja esiopetusryhmien toiminnat yhdistetään niin, ettei yhdistämisen jälkeenkään yksittäiset ryhmät kasva yli kymmenen hengen kokoisiksi.

Lue myös: Jyväskylä sulkee lähes 30 päiväkotia ja esiopetusryhmää tiistaina, katso lista – työntekijöitä siirtyy kotipalveluihin ja palveluasumiseen
 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Jyväskyläläiset huolestuivat päiväkotien yhdistelemisestä koronakriisin keskellä – kaupungilta selkeä vastaus: "Riski ei kasva"

Jyväskylä sulkee lähes 30 päiväkotia ja esiopetusryhmää tiistaina, katso lista – työntekijöitä siirtyy kotipalveluihin ja palveluasumiseen