JHL aloittaa kaksipäiväisen työtaistelun maanantaina – Super ja Tehy vuoronvaihtokieltoon

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL aloittaa kaksipäiväisen poliittisen lakon maanantaina. Liiton mukaan lakolla vastustetaan hallituksen esitystä heikentää irtisanomissuojaa pienissä yrityksissä, ja sen piirissä on yli 10  000 liiton jäsentä. Lakko päättyy tiistaina puolenyön aikaan.

Lakko kohdistuu siivoukseen, kiinteistöhuoltoon, ruokapalveluihin sekä liikunta-, kulttuuri- ja urheilutoimeen. Liiton mukaan tämä voi tarkoittaa muun muassa sitä, että kouluissa, päiväkodeissa ja vanhuspalveluissa ei välttämättä ole ruokaa tarjolla lakon aikana. Myös osa kirjastoista, kulttuurikeskuksista ja kuntien liikuntapaikoista on kiinni lakon ajan.

– Työnantajia nöyristelevä hallitus ajaa jääräpäisesti lakia, joka jaottelisi työntekijät kahteen kastiin sen mukaan, miten isossa työpaikassa he ovat töissä. Hallitus ei yksipuolisesti voi sanella, millä ehdoilla Suomessa tehdään töitä, JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine sanoo liiton tiedotteessa.

JHL kertoo myös olevansa valmis jatkamaan työtaistelua, jos irtisanomislain valmistelu jatkuu edelleen. Liitto ilmoittaa kertovansa seuraavista työtaistelutoimista lähiviikkojen aikana.

Myös SAK:laisen Teollisuusliiton hallitus on koolla perjantaina ja päättää miten ja milloin liitto ilmoittaa järeämmistä vastatoimista.

Hoitoalalle laaja vuoronvaihtokielto

Sosiaali- ja terveysalan keskeiset tahot eli lähi- ja perushoitajaliitto Super sekä sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestö Tehy liittyivät keskiviikkona hallituksen esittämää irtisanomislakia suomivien liittojen joukkoon. Liitot julistivat kaksiviikkoisen vuoronvaihtokiellon, joka alkaa maanantaina ja päättyy marraskuun 4. päivä.

Vuoronvaihtokiellon aikana työntekijät tekevät normaalit työvuoronsa, mutta eivät vaihda vuoroa työnantajan aloitteesta.

–  Nykyisen lakiesityksen valmistelu tulee keskeyttää ja ottaa sekä henkilöperusteinen että tuotannollistaloudellinen irtisanomissuoja kokonaisuudessaan tarkasteluun kolmikantaisessa työryhmässä, Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen sanoo tiedotteessa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Valtiovarainministeriön tuore budjettiehdotus julkaistaan

Hallitus jatkaa kaksipäiväisiä koronaneuvotteluja Säätytalolla

Katiska-oikeudenkäynnissä käsitellään tänään Niko Ranta-ahon syytettä ex-puoliso Sofia Belorfin pahoinpitelystä

Heinolassa järvellä potkurivian vuoksi ajelehtinut alus ja sen matkustajat on saatu maihin

Hevonen vajosi mutaojaan, aasi ilmoitti huudoillaan kaverinsa hädästä

Marin A-studiossa: Karanteeni- ja testauslinjauksessa olisi kaivattu selvempää viestintää – "Kyse ei ole poliittisesta päätöksestä vaan viranomaispäätöksestä"

Korona tukahduttaa opiskelijabileet Jyväskylässä: tursajaiset siirtyvät, osa yökerhoista pysyy kiinni, eikä Kauppakadun Approkaan ole varma

Jyväskylä hakee 750 000 euron säästöjä muun muassa kirjastoista ja lasten liikunnasta – palveluja supistetaan, maksuja korotetaan ja henkilöstöä vähennetään

Murhan yrityksen kohteeksi joutunut Pekka Kataja palaa julkisuuteen ensi lauantaina – "Perunakuopasta pois"

Marin A-studiossa: Karanteeni- ja testauslinjauksessa olisi kaivattu selvempää viestintää – "Kyse ei ole poliittisesta päätöksestä vaan viranomaispäätöksestä"

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.