JS: Mätä muna haisee Kaipolassa päivittäin – "Talotkaan eivät mene kaupaksi"

Jämsän Kaipolan paperitehtaan jätevesipuhdistamolta leijaileva haju aiheuttaa kärsimystä alueen asukkaille, kirjoittaa Jämsän Seutu.

UPM:n tehtaan lähellä asuvan Risto Perälän mukaan haju muistuttaa mätää kananmunaa ja se tulee toisinaan jopa aamupalapöytään.

– Kesällä ei tarvitse paljon grilliä esille kaivaa, kun ei siinä karmeassa hajussa viitsi ruokaa tehdä. Olemme asuneet tässä 14 vuotta, eikä alkuaikoina täällä haissut tällaiselta.

Perälä kertoo Jämsän Seudulle, että paperitehtaalta on lupailtu tiedotustilaisuutta aiheesta jo parin vuoden ajan. Perälän mukaan asukkaita kiinnostaa muun muassa tietää, mitä hajuhaittojen vähentämiseksi on tehty ja tullaan jatkossa tekemään. Huolenaiheena on myös se, onko tehtaalta leijailevan hajun hengittäminen turvallista.

Perälän mukaan tiedotustilaisuutta ei kuitenkaan ole järjestetty.

– Kyllä tämä tilanne vähän ihmetyttää.

Myös Perälän naapurissa asuvaa Sirkka Seppälää tilanne harmittaa.

– Pyykkejä ei viitsi kuivattaa ulkona. Joskus öisin saatan herätä siihen lemuun. Kaipolassa eivät talotkaan mene kaupaksi hajun vuoksi. Jos olisimme  10 vuotta sitten taloa ostaessamme tiennyt, että täällä haisee tällaiselta, olisimme hankkineet kodin jostain muualta, Seppälä kommentoi lehdelle.

Haju peräisin rikkiyhdisteistä

UPM Jokilaakson tehtaiden ympäristöpäällikkö Piia Siirola-Kourunen uskoo ongelman kasvaneen vuosien saatossa tuotevalikoimamuutosten sekä lisääntyneen valkaisun seurauksena.  Haju syntyy rikkiyhdisteistä, kuten rikkivedystä, jota vapautuu ilmaan puhdistusprosessin ja etenkin voimakkaan valkaisun aikana.

– Kaasuja vapautuu ilmaan hyvin pieniä määriä, eivätkä ne ole niin pienissä määrin terveydelle vaarallisia, mutta ihmisnenään hajut ovat varsin epämiellyttäviä.

Hajuja on pyritty vähentämään muun muassa jäteveden hapettamisella sekä viime vuonna käyttöön otetuilla laitteilla. Ne auttavat selvittämään, millaisissa prosesseissa rikkivetyä vapautuu. Siirola-Kourusen mukaan hajuun vaikuttavat pitoisuuksien lisäksi kuitenkin myös ilmanpaine sekä tuulen suunta ja voimakkuus.

– Jos tietäisimme keinon poistaa hajut, olisimme sen jo tehneet.

Siirola-Kourusen mukaan tiedotustilaisuus asukkaille pidetään, kun tehtaan ympäristöluvat ovat lainvoimaisia. Tällä hetkellä ne ovat Vaasan hallinto-oikeuden käsittelyssä.

– Kun ne on käsitelty, pidämme asukastilaisuuden, jossa käymme läpi myös asukkaita koskevia asioita.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .