JSN: Verkkokeskustelut yöksi kiinni?

- Kun et tiedä, ketä syyttää, syytä mediaa. Sellaisena soi ajan sävel, aloitti puheensa Julkisen sanan neuvoston (JSN) puheenjohtaja Pekka Hyvärinen neuvoston 40-vuotisjuhlassa Helsingin Säätytalossa maanantaina.

Hyvärisen mukaan internetin keskustelupalstat ovat aktivoineet suomalaiset. Se näkyy myös neuvoston saamien kanteluiden määrässä. JSN:n valmisteleva sihteeri Ilkka Vänttinen arvioi, että neuvosto saa tänä vuonna 230-240 kantelua. Se on kaksikertainen määrä tavalliseen verrattuna.

Yksi syy kanteluiden määrän kasvuun on Vänttisen mukaan se, että yleisö on aiempaa kriittisempää. Se on esimerkiksi tottunut arvostelemaan mediaa internetissä, mikä madaltaa kynnystä kannella myös JSN:ään.

- Meillä on ollut käsittelyssä myös paljon mediaseksikkäistä juttuja, kuten Helsingin Sanomien häirintäkohu.

Vänttinen arvelee, että kanteluita on lisännyt myös JSN:n näkyminen julkisuudessa. Moni 40-vuotisjuhlassa puhuneista vieraista onnittelikin neuvostoa onnistuneesta profiilin nostamisesta ja puheenjohtajan roolin terävöittämisestä.

Keskustelutelusivustot yöksi kiinni?

Internet on yksi keski-iän saavuttaneen neuvoston suurista haasteista. Tilaisuudessa puhuneen oikeusministeri Tuija Braxin mukaan nettimaailman monitahoisiin ongelmiin on vaikea löytää selkeitä vastauksia, ja hän toivoikin JSN:ltä avauksia asian tiimoilta.

Puheenjohtaja Hyvärinen pohti, että hyvin onnistuneen journalismin itsesääntelyn edut voitaisiin ulottaa myös suureen osaan vapaata internetiä. Hyvärinen ehdottaa, että asiaa hoitamaan nimitettäisiin nettivaltuutettu, jonka johdolla kehitettäisiin hyvän nettitavan ohjeistus.

- Valtuutetun toimisto voisi toimia läheisessä yhteistyössä JSN:n kanssa, ovathan eettiset ongelmat paljolti samanlaisia.

Parannettavaa on kuitenkin vielä myös median nettipalveluissa. Hyvärinen toisti, että hänen mielestään keskusteluja pitäisi käydä ainoastaan omalla nimellä ja vain poikkeustapauksissa nimimerkillä. Silloinkin kirjoittajan henkilöllisyyden pitäisi olla toimituksen tiedossa. Lisäksi varsinkin pienet toimitukset voisivat hänen mielestään pitää keskustelusivustot kiinni yöllä, kun niiden sisältöä ei voida valvoa.

- Kyllä kioskin pitäjän saa päättää, milloin luukut pidetään auki.