JSN aikoo ottaa kantaa Ylen ja pääministerin sananvapauskohuun

JSN käsittelee neljä kantelua niin sanotussa Terrafame-vyyhdessä.

Julkisen sanan neuvosto aikoo ottaa kantaa siihen, onko pääministeri Juha Sipilä (kesk.) rajoittanut Yleisradion tai sen toimittajien sananvapautta. JSN kertoi tänään alkavansa valmistella lausumaa asiasta.

JSN:n puheenjohtajan Elina Grundströmin mukaan lausuman antamisessa ei ole mitään poikkeavaa, vaikka sen kohteena onkin pääministeri.

– JNS on elin, jonka tehtävänä on tulkita hyvää journalistista tapaa ja puolustaa sanan- ja julkaisemisenvapautta. Olemme käsitelleet sananvapauden rajoittamiseen liittyviä lausumia vuosittain, kertoo Grundström.

Grundströmin mukaan pääministerin osallisuus nousi esille joissain Yleen kohdistuvista kanteluista.

– Asia on tullut esiin myös julkisessa keskustelussa, joten neuvosto katsoi, että meiltä toivotaan kannanottoa. JNS on olemassa sitä varten, että se avaa ja tarkentaa journalismin pelisääntöjä, Grundström toteaa.

Terrafame-vyyhdistä 15 kantelua

Lisäksi JSN käsittelee neljä kantelua niin sanotussa Terrafame-vyyhdessä. Niistä kolme kohdistuu Yleisradioon ja yksi Suomen Kuvalehteen. Kantelut liittyvät Suomen Kuvalehden 30.11.2016 julkaisemaan juttuun "Pääministeri Sipilä vaiensi Ylen: Uutisten johto hyllytti Sipilä-jutut – Ruben Stiller sai varoituksen” sekä Ylen 25.11.2016 julkaisemaan juttuun ”Pääministerin sukulaisten omistamalla yrityksellä noin puolen miljoonan euron tilaus Terrafamesta”.

JSN selvittää, onko Journalistin ohjeiden kohtia 21 ja 22 rikottu, kun Ylen juttu julkaistiin ilman pääministeri Juha Sipilän ja SK:n juttu ilman Ylen uutis- ja ajankohtaistoiminnan päätoimittaja Atte Jääskeläisen kommentteja.

Ylen osalta JSN käsittelee myös, onko juttua oikaistu Journalistin ohjeiden mukaisesti. Neljännen kantelun osalta selvitetään, onko Yleisradio rikkonut Journalistin ohjeita tai onko Ylen johto rajoittanut toimittajien sananvapautta Terrafame-aiheen käsittelyssä.

Vyyhtiin liittyviä kanteluita tuli 15, joista kaksi karsittiin heti nimettöminä.

Lausuma ja päätökset kanteluista annetaan Grundströmin mukaan aikaisintaan helmikuussa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Yle: Urakoitsija SRV on aloittanut selvityksen Palokan tulipalosta

Äänekosken moottoriurheilukeskusta ei ole kuopattu: Seurat vaativat kaupunkia korjaamaan virheen

Mannisenmäen päiväkodin lapset ja aikuiset koronatestiin viikonlopun aikana – perjantaina vahvistuneen tartunnan alkuperä on epäselvä

Jyväskylässä senioritalosta evakuoitu kiittelee pelastajia ja auttajia – "Auttajia on ollut paljon, ja se on tosi ihanaa"

Palohälyttimet reagoivat Palokan kerrostalon tulipaloon vasta, kun katto oli ilmiliekeissä – "Katto oli palanut jo varmaan 15–20 minuuttia täyttä paloa, ennen kuin hälyttimet reagoivat"

Pelastajien ripeys pelasti ihmishenget Palokan senioritalon palossa: "Ilman nopeita evakuointitoimia, ihmishenkiä olisi menetetty"

Pelastuslaitos: Palaneen Palokan senioritalon Ilona-rakennuksessa sortumisvaara

Jyväskylän senioritalon palo levisi poikkeuksellisen nopeasti – "Näkisin, että ilman nopeita evakuointitoimia olisi ihmishenkiä menetetty"

SDP:n mielestä päivähoitomaksujen alentaminen on akuutein työllisyystoimi – kokoomus ja RKP laajentaisivat paikallista sopimista

"Aamulääkkeitäkään ei päässyt hakemaan" – Palokan senioritalon asukkaat odottivat aamulla epätietoisina infoa jatkosta

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.