JSN antoi langettavan tuomion Keskisuomalaiselle Postia koskeneesta pääkirjoituksesta

Julkisen sanan neuvosto (JSN) antoi toukokuun kokouksessaan langettavat päätökset kahdesta media-alaa koskeneesta kantelusta.

Postin sidosryhmäjohtajan tekemien kanteluiden mukaan Keskisuomalaisen ja Savon Sanomien olisi pitänyt kertoa Postia kritisoivissa pääkirjoituksissaan, että lehtiä julkaiseva konserni on Postin kilpailija postinjakelumarkkinoilla.

Keskisuomalaisen päätoimittajan mielestä Journalistin ohjeiden 6. pykälää ei olisi pitänyt soveltaa pääkirjoituksiin eikä pääkirjoitussivuun.

– Pääkirjoitukset ovat lehden institutionaalinen mielipide eikä tälle mielipiteelle pidä rakentaa kytkentää konserniin tai sen omistajiin. Se olisi lehdistön riippumattomuuden vastaista, päätoimittaja totesi vastauksessaan JSN:lle.

JSN tulkitsi langettavissa päätöksissään, että pääkirjoituksissa vaadittiin yhteiskunnalta toimia Postin toiminnan rajoittamiseksi suhteessa sen kilpailijoihin, joihin myös lehtiä julkaiseva konserni lukeutuu. JSN:n mukaan asiasta olisi pitänyt kertoa avoimesti lukijoille pääkirjoituksen yhteydessä.

Helsingin Sanomat sai vapauttavan päätöksen uutisjutusta, jossa kansalaiset kritisoivat Postin toimintaa. JSN:n mukaan kyseessä oli tavanomainen, kuluttajille tärkeitä peruspalveluja monipuolisesti käsittelevä uutinen, jossa ei ollut tarpeen erikseen kertoa, että lehden konsernilla on Postin palveluiden kanssa kilpailevia toimintoja.

Katso Keskisuomalaisen pääkirjoitus tästä.

Katso JSN:n langettava päätös kokonaisuudessaan tästä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.