Jalankulkijoiden liukkaat kelit helpottamassa – Keski-Suomesta varoitukset poistuvat

Liukkaiden ajokelien varoitukset ovat tiistaina voimassa Uudellamaalla, Kymenlaaksossa, Etelä-Karjalassa, Etelä-Savossa ja Pohjois-Karjalassa.

Jalankulkijoiden ja autoilijoiden liikkumista maan etelä- ja itäosissa ovat kiusanneet liukkaat kelit koko maanantain ajan, koska säät ovat lämmenneet nollan tuntumaan. Tiistaihin mennessä tilanne kuitenkin helpottaa jalankulkusään osalta pakkasten myötä, kerrotaan Ilmatieteen laitokselta.

Liukkaus vaivasi maanantaina myös keskisuomalaisia liikkujia. Tiistaina kelivaroitus varoitus poistuu Keski-Suomen maakunnasta.

– Lunta satelee ja tulee varsin loskaista, mutta kun sää pakastuu, siihen tulee varsin karhea pinta sataneen lumen jäätyessä kiinni, kertoo päivystävä meteorologi Tuomas Bergman.

Liukkaan jalankulkusään ja tieliikenteen varoitukset ovat yhä maanantai-iltana voimassa etelässä ja idässä, mutta tiistaina varoitetaan enää liukkaista ajokeleistä idässä ja etelärannikolla.

Liukkaiden ajokelien varoitukset ovat tiistaina voimassa Uudellamaalla, Kymenlaaksossa, Etelä-Karjalassa, Etelä-Savossa ja Pohjois-Karjalassa.

Luvassa kirkasta poutasäätä

Väistyvä sadealue on tiistaiaamuun mennessä siirtynyt etelärannikolla pääkaupunkiseudun itäpuolelle. Päivän mittaan sadealue vetäytyy itärajan tuntumaan, jossa sataa lunta paikoitellen 5–10 sentin edestä tiistain aikana.

Tiistaille odotetaan kevyttä pakkassäätä ja poutaa suurimpaan osaan maata, ja esimerkiksi Keski-Suomessa voidaan nauttia jopa aurinkoisesta päivästä. Keskiviikkona maahan saapuu heikko ja hajanainen saderintama, joka sataa enimmäkseen lumena sekä länsirannikolla vetenä ja räntänä.

– Sen jälkeen tulee varsin voimakas länsivirtaus ja vuodenaikaan nähden hyvin lämmintä ilmaa. Viiden asteen lämpimämmällä puolella käydään, kertoo meteorologi.

Nollakelien liikkeelle panemat lumet ja jää aiheuttivat maanantaina monin paikoin ongelmia. Katoilta pudonnut jää lähetti maanantaina kävelijöitä sairaalaan Helsingissä ja Joensuussa. Kouvolassa varastokäytössä olleen hallin katto romahti iltapäivällä.

Kaatumiset yleinen iäkkäiden kuolinsyy

Liukastumiset ovat erityisen vaarallisia iäkkäille liikkujille, joiden kohdalla luunmurtumien ja muiden vakavien vammojen riski kasvaa. Suomen voimisteluliiton mukaan joka kolmas 65 vuotta täyttänyt kaatuu vuosittain, ja kaatumisista 5–10 prosenttia aiheuttaa vakavan vamman.

Suomen Luustoliiton mukaan kaatumisissa ja matalalta putoamisissa kuolee vuosittain 1 200 yli 60-vuotiasta, eli moninkertaisesti auto-onnettomuuksiin verrattuna. Lonkkamurtumia tulee yli 6 000 vuodessa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.