Jalkaväkimiinojen valmistus voitaisiin käynnistää nopeasti kriisitilanteessa

Kiellettyjen jalkaväkimiinojen valmistus voitaisiin käynnistää Suomessa nopeasti sellaisessa kriisitilanteessa, jossa konfliktimaat luopuvat laajemminkin noudattamasta kansainvälisiä sopimuksia. Näin sanoo puolustusministeri Jussi Niinistö (sin.) Keskisuomalaisen haastattelussa.

Suomi on tuhonnut Ottawan sopimuksella kielletyt jalkaväkimiinat. Aivan kaikkia jalkaväkimiinoja ei kuitenkaan tuhottu, koska niitä tarvitaan edelleen esimerkiksi varusmiesten koulutuksessa.

– Ottawan sopimus kieltää meitä ylläpitämästä valmiutta jalkaväkimiinojen kehittämiseen ja valmistukseen. Teoriassa olisi mahdollista suht helposti käynnistää kiellettyjen sakara- ja putkimiinojen tyyppisten aseiden tuotanto. Kyse ei nimittäin ole mistään rakettitieteestä, Jussi Niinistö kommentoi.

Puolustusministeri Niinistön mukaan tasavallan presidentti Sauli Niinistö teki maanantaina Ylen vaalitentissä ”käytännönläheisen tulkinnan” jalkaväkimiinojen mahdollisesta paluusta.

– Ei se ehkä niissä olosuhteissa ollut ihan oikein, mutta jäljet on paikattu. On kehitetty korvaavia aseita... ja tietysti on sitten mahdollista ehkä palata jossain vaiheessa jos joku miinojen perään halajaa – silloin jos kansainvälisiä sopimuksia yleisesti rikotaan elikkä sodan sattuessa, presidentti totesi sanatarkasti.

Lue aiheesta lisää päivän Keskisuomalaisesta. Pääset näköislehteen tästä.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .