Jantunen ihmettelee eduskunnan korkean virkamiehen Venäjä-trollausta

Saara Jantunen ihmettelee Infosota-kirjassaan, miksi eduskunnan korkeimpiin virkamiehiin kuuluva Peter Saramo osallistuu avoimen Venäjä-myönteisen ja EU-vastaisen Facebook-ryhmän keskusteluihin ja monistaa niitä eteenpäin. Ryhmä käyttää nimeä Venäjän trolliarmeija.

Saramo on suuren valiokunnan sihteeri. Hän on hakenut eduskunnan pääsihteerin virkaa Seppo Tiitisen jäädessä eläkkeelle. Hänen mielestään Jantunen kuuluu Nato-myönteiseen nuoren polven klikkiin.

– Kyseessä on pieni Maanpuolustuskorkeakouluun keskittynyt nuorempien tutkijoiden klikki, joka selvästi nauttii nuorten älykkäiden ihmisten tavoin vapaammasta keskusteluoikeudesta. Se on mennyt vähän överiksi, luonnehtii Saramo STT:lle.

Saramo pitää hyvänä, että Puolustusvoimat sallii upseereiden osallistua turvallisuuspoliittiseen keskusteluun. Jantunen on reservin kersantti.

– Mutta silloin rajat joutuvat koetukselle, jos se menee siihen, että vihjataan eri mieltä olevien Suomen kansalaisten olevan jonkun asiamiehiä tai tyhmyyttään toistavan vieraan valtion kantoja.

Epäilyt Venäjä-mielisyydestä "roskaa"

Saramo sanoo ymmärtävänsä Venäjän trolliarmeijan eri tavalla kuin Jantunen.

– Se on lähinnä yhteenliittymä ihmisistä, jotka kokevat, että tätä trolli-nimitystä on käytetty lyömäaseena niitä vastaan, jotka puolustavat perinteistä ja oikeastaan vielä voimassaolevaa Suomen ulkopolitiikkaa.

Hän kuitenkin myöntää, että tässä kuten muissakin nettikeskusteluissa on myös epäasiallisuuksia ja ylilyöntejä.

Itse Saramo kuvaa ajattelevansa suunnilleen kuin Paasikivi aikanaan: Venäjä toimii suurvallan turvallisuusintresseistä lähtien ja niitä intressejä voi järjellisesti yrittää ymmärtää.

– Yritän vain miettiä, miten Suomen on järjestettävä asiansa, että emme enää koe vastaavaa (kuin talvisota).

Epäilyksiä Venäjä-mielisyydestään Saramo luonnehtii roskaksi.

Kirjassa Jantunen referoi Saramon häneen sosiaalisessa mediassa kohdistamaa kritiikkiä. Tutkija kertoo STT:lle ottaneensa sen mukaan, koska syytökset olivat ympäripyöreitä eikä Saramo pystynyt erittelemään, mihin ne oikeastaan kohdistuivat, mutta ei myöskään pyytänyt niitä anteeksi.

– Tilanne oli outo. Ihmettelin oikeasti, miksi näin tapahtui, sanoo Jantunen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.