Japanilainen Satoru, 19, pyöräilee halki Pohjolan ja yöpyy vaikka teltassa – suomalaiset luulivat hirveksi

Jotta kiertäminen ei tyssäisi puolentoista vuoden reissaamisen jälkeen kylmään Pohjolaan, pihtiputaalainen Tiina Pasanen tarjosi 19-vuotiaalle miehelle kyydin pois pimeältä korpitaipaleelta, hankki yösijan ja perusti Facebook-ryhmän. Yhdessä yössä sosiaalinen media näytti voimansa. Satoru Yamadalle järjestyi tulevia yöpaikkoja sekä valoja, heijastimia ja pakkaseen sopivaa varustusta.

– Minä olen Satoru. Puhun hyvin suomea, kohtelias ja sydämellisellä olemuksellaan hurmaava nuori mies sanoo tervehtiessään.

Pasasen antama suomen kielen suppea pikakurssi on ollut tehokas. Englannilla hän pärjää hyvin, onhan hänen äitinsä Tokiossa englanninopettaja. Hänen isänsä on liikemies ja tutkija. Satorun mukaan vanhemmat eivät estelleet ainoan lapsensa lähtöä.

– He sanoivat, että tämä on minun oma elämäni.

– Idea matkasta tuli, kun en saanut heti opiskelupaikkaa meri- ja luontotieteitä lukemaan. Olin vähän aikaa töissä, mutta halusin nähdä maailmaa. Tätä ennen en ollut matkaillut, Satoru kertoo.

Aasian halki hän liftasi. Iranissa joku lahjoitti hänelle pyörän. Uzbekistanissa hän odotti kuukauden viisumia työskennellen sushi-paikassa. Sitten hän polki poikki Venäjän.

Öitä teltassa ja kirkossa

Suomessa Yamada yöpyi ensimmäiset kolme yötä teltassa. Jyväskylässä yösija löytyi kirkosta ja Konginkankaalla Anne ja Raimo Rautiaisen luota.

– Ajoin maanantaina Nelostiellä ja katsoin, että hirvi. Ajoin ensin ohi, mutta käännyin takaisin. Yritin kertoa, että hän ei näy ja on vaarassa, Raimo Rautiainen kertoo.

Pyöräilijän heijastinliivi ei näkynyt valtaisan tarakalla olleen tavararyökkiön takaa. Satoru Yamada näytti Rautiaiselle jäätynyttä vesipulloaan ja pian molemmat olivat Rautiaisilla lämmittämässä puusaunaa.

– Näytin hänelle miten löylyä lyödään ja sitten hän löi kolmet kovat löylyt ja meni välillä ulos pakkaseen, Rautiainen kertoo.

Anne Rautiainen teki ruuaksi hernekeittoa ja hyvin sekin maistui.

Tiistaina pyörään lisättiin muun muassa traktorin varoituskolmio. Iltahämärissä tuiskussa Yamada kaatui kovan tuulen takia Nelostiellä Pihtiputaan Ilosjoella. Paikalle osui Tiina Pasanen, joka myös oli luullut häntä hirveksi edellispäivänä.

Pasasen kasvatusäiti Päivi Järveläinen otti empimättä matkaajan yökylään. Tällä kertaa hän pääsi saunasta tekemään lumienkelin, koska lunta oli enemmän kuin Konginkankaalla.

– Sauna ihana, lumi ihana, vieras hihkaisee.

Suuntana Lappi ja Afrikka

Torstaiaamuna Satoru Yamada huhki Järveläisen yllätykseksi lumitöitä. Sana oli jo kiirinyt, joten vieras kävi myös kertomassa reissustaan Pihtiputaan lukiossa ennen lounasta, jonka emännät kruunasivat menestykseksi osoittautuneella mämmillä.

Suuntana on seuraavaksi Lappi, jossa häntä kiinnostaa saamelaisuus. Matka jatkuu Norjan Tromssaan ja Eurooppaa pitkin Afrikkaan. Koko matkan arvioitu kesto on viisi vuotta.

– En ole kohdannut mitään ongelmia koko matkallani. Ihmisistä ajatellaan stereotyyppisesti, mutta ihmiset ovat hyvin samankaltaisia kaikkialla, Yamada hymyilee.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko 1 kk / 6 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .