Japanilaista tiededokumenttia kuvataan Korpilahdella – ruokakasvatusta saaneille lapsille maistuu myös keltainen paprika

Korpilahden päiväkodin Ella Lindgrenillä, 7, Peetu Rutasella, 6, Inka Anttosella, 6, ja Veera Kangastiellä, 5, on pöydällä edessään erivärisiksi värjättyjä juomia, joita lapset maistelevat varhaiskasvatuksen opettaja Aila Naalisvaaran ohjaamana.

Tarkoitus on selvittää, miten eri aistit vaikuttavat makuaistiin. Lapset eivät vielä tiedä, että oikeasti kaikissa laseissa on samaa mehua. Japanilainen kuvausryhmä kuvaa tuokiota ohjaaja Eiichi Sasagen johdolla.

Kuvausryhmä on saapunut Korpilahdelle selvittämään, millaisia menetelmiä täkäläisessä päiväkodissa käytetään. Lapset ja päiväkodin henkilökunta pääsevät osaksi tiedeohjelman jaksoa, joka esitetään Japanin televisiossa ensi vuoden puolella.

 

Japanilaisen yleisradioyhtiö NHK:n kuvausryhmä on kiinnostunut erityisesti Sapere-ruokakasvatusmenetelmän käytöstä, johon myös mehujen maistelutuokio kuuluu. Saperessa ruokiin tutustutaan eri aistien avulla.

Jyväskylässä alun perin ranskalaista menetelmää on sovellettu vuodesta 2004 ja se on nykyään käytössä kaikissa kaupungin päiväkodeissa.

– Sapere on aistilähtöinen ruokakasvatusmenetelmä, ja se huomioi hyvin lapselle ominaisen tavan oppia ruoasta ja ruokamaailmasta. Lapset ovat mestareita aistimaan, ja he opettavat siinä myös meitä aikuisia, Aila Naalisvaara kertoo.

Korpilahden päiväkodissa ruokaan on tutustuttu myös esimerkiksi istuttamalla herneenversoja.

– Vanhemmat ovat kertoneet, että se on mennyt kotiin myös. Lapset vaativat, että siellä pitää olla versopurkit pöydässä, kertoo päiväkodin johtaja Tiina Ruppa.

Rupan mukaan esimerkiksi kuvauksiin osallistuneen Peetu Rutasen perheessä on huomattu, että lasten ennakkoluulot ovat karsiutuneet.

– Perheen nuorempi poika oli vaatinut ostamaan keltaista paprikaa. Aikaisemmin paprika ei ollut kelvannut missään muodossa, mutta sitten kun hän oli täällä tutkinut, ihmetellyt ja maistellut keltaista paprikaa, se alkoikin kiinnostaa.

 

Ohjaaja Eichii Sasage kertoo kuvausten sujuneen hyvin ja koko kaupungin ja päiväkodin auttaneen kuvausryhmää todella paljon.

– Saimme tiedon, että täällä on käytössä Sapere-menetelmä. Kävin huhtikuussa tutustumassa ja päätimme, että ohjelma pitää tehdä, Sasage kertoo tulkin välityksellä.

Menetelmä kiinnostaa työryhmää, sillä Sasagen mukaan japanilaisilla on tällä hetkellä ruokaan liittyviä ongelmia. Esimerkiksi kiireen takia moni syö epäterveellistä pikaruokaa. Kysymykseen siitä, miten Japanissa voitaisiin syödä paremmin, etsitään dokumentissa vastauksia historiasta.

Työryhmän päivät ovat kuluneet tiiviisti dokumentin kuvauksissa eikä vapaa-aikaa ole ollut. Sasage on ollut yllättynyt siitä, kuinka paljon luontoa Korpilahdella on.

– Olen pitänyt paikasta todella paljon. Eilen käydessäni paikallisten kodissa ajattelin, että ehkä myös japanilaiset haluaisivat elää tällaisessa ympäristössä.

Korpilahden päiväkodissa kuvattu jakso on yksi viisiosaisesta dokumenttisarjasta. Japanin lisäksi Korpilahden päiväkodin jakso saatetaan esittää tulevaisuudessa myös yhtiön englanninkielisillä kanavilla ympäri maailmaa.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .