Japanilaistutkijat metsästävät Nyrölässä "erityisiä revontulia" – katso video

Suomessa revontulia mennään yleensä katsomaan vain Lappiin, mutta japanilaisen Nagoyan yliopiston tutkijat halusivat pystyttää revontulia tallentavan kameransa myös Jyväskylän Nyrölään.

Kamera asennettiin tällä viikolla Shin-Ichiro Oyaman johdolla.

Hänen mukaansa Keski-Suomi on erityinen paikka revontulien tarkkailuun, sillä maakunnassa esiintyvät valoilmiöt ovat erityyppisiä kuin vaikkapa Lapissa.

Napa-alueilla revontulet nimittäin syntyvät, kun Auringosta peräisin olevat hiukkaset törmäävät ilmakehään lähes kohtisuoraan ylhäältä alas. Muualla maapallolla, kuten Keski-Suomessa, hiukkaset taas ikään kuin "surfaavat" yläilmakehän tuntumassa. Kun hiukkaset käväisevät yläilmakehässä, syntyy revontulivaloa. Tällaisia revontulia esiintyy periaatteessa kaikkialla maailmassa, mutta parhaiten ne näkyvät lähellä napa-alueita.

Japanilaistutkijoiden mukaan Keski-Suomi on juuri sopivalla etäisyydellä napapiiristä: revontulia on suhteellisen paljon, mutta Lapin tyyppiset revontulet eivät haittaa niiden kuvaamista.

Tutkimuksen yhtenä tavoitteena on oppia ennustamaan paremmin avaruussäätä eli sitä, millaisen hiukkaspommituksen kohteeksi satelliitit joutuvat. Yli 50 hengen tutkimusryhmä tarkkailee hankkeen aikana taivasta Nyrölän lisäksi myös Sodankylästä, Utsjoen Kevolta, Norjasta, Kanadasta, Islannista, Alaskasta sekä Siperiasta.

Videolla Shin-Ichiro Oyama kertoo muun muassa, mikä häntä revontulissa kiehtoo.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .