Japanin-matkailu houkuttelee opiskelijoita kielikursseille

Matkailu ja maahanmuutto näkyvät aikuisopiskelijoiden kielikurssitarjonnassa. STT kysyi joukolta kansalaisopistoja ja yliopistojen kielikeskuksia, minkä kielten kurssit keräävät eniten aikuisopiskelijoita ja mitkä kielet taas ovat menettäneet suosiotaan.

Vastauksia kertyi viideltätoista kansalais- tai työväenopistolta ja kolmelta kielikeskukselta.

Kielikeskusten listojen kärkipaikalla komeilee valtakieli englanti. Englantia opiskellaan paljon, koska sen kurssit kuuluvat pakollisina moniin yliopistotutkintoihin.

Myös kansalais- ja työväenopistoissa englanti on edelleen suosittu kieli. Kestosuosikkeja ovat myös espanja ja venäjä – joskin esimerkiksi savonlinnalaisesta ja eteläkarjalaisesta opistosta kerrotaan, että venäjän kurssit eivät ole tänä vuonna täyttyneet entiseen malliin.

Euroopan ulkopuolisista kielistä isoimmalta hitiltä vaikuttaa japani. Esimerkiksi Oulu-opistossa, Helsingin aikuisopistossa ja Helsingin yliopiston kielikeskuksessa japanin kursseille on ollut jo useamman vuoden ajan kova kysyntä.

Suomen kolmanneksi suurimman kansalaisopiston, Oulu-opiston, kielten vastuuopettaja Aila Perämäki sanoo, että japani on erityisen suosittua nuorten keskuudessa.

Helsingin aikuisopistosta arvioidaan suosion syyksi, että Japani houkuttelee suomalaisia niin vaihto-opiskelumaana, työmahdollisuuksien takia kuin matkakohteena.

Eläkeläiset lukevat espanjaa

Matkailu selittää myös sitä, että espanja on kolmen suosituimman kielen joukossa valtaosassa kyselyyn vastanneista kansalais- ja työväenopistoista.

– Eläkeläisten matkustelu ja pidempiaikainen oleskelu Espanjassa näkyy kiinnostuksena kielen opiskeluun, toteaa Kansalaisopistojen liiton tiedottaja Lauramaija Hurme.

Helsingin yliopiston kielikeskuksen johtaja Ulla-Kristiina Tuomi kertoo, että Aasian kielet, kuten japani ja kiina, ovat nyt trendikkäitä.

– Ehkä hiukan yllättäen myös korean suosio on suurta.

Sen sijaan sukukieli viron opiskelu on vähentynyt, vaikka Suomenlahden toiselle puolelle reissataankin paljon.

– Viro on ollut laskusuunnassa tänä ja viime vuonna. Ryhmät kyllä syntyvät mutta ovat selvästi takavuosia pienempiä, Tuomi sanoo.

– Selkeää yhtä syytä tähän ei oikein ole nähtävissä.

Kansalais- ja työväenopistojen vastauksissa näkyy arabian kielen kurssien voimakas kysyntä.

– Kasvanut maahanmuutto on varmasti osaltaan nostanut uudenlaisten kielten, esimerkiksi arabian, persian ja kurdin, tarvetta, arvioi Lauramaija Hurme.

Tarvetta on niin pääkaupunkiseuduilla kuin sellaisilla paikkakunnilla, joihin on perustettu vastaanottokeskus. Vastaavasti suomen kielen kurssit vetävät opiskelijoita monissa kansalais- ja työväenopistoissa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.