Japanin pääministeri Shinzo Abe tapaa tänään presidentti Niinistön

Japanin pääministeri Shinzo Abe vierailee tänään Suomessa puolisonsa rouva Akie Aben kanssa. Pääministeripari tapaa Suomen presidenttiparin Presidentinlinnassa.

Presidentti Sauli Niinistö keskustelee Aben kanssa maiden välisistä poliittisista ja taloudellisista suhteista sekä ajankohtaisista kansainvälisistä asioista.

Taloudellisissa suhteissa ajankohtaista on esimerkiksi Japanin ja EU:n tuleva vapaakauppasopimus, jonka periaatteista osapuolet sopivat viime viikolla Brysselissä. Tuleva sopimus parantaa suomalaisten yritysten mahdollisuudet päästä Japanin markkinoille.

Abe kiertää Pohjoismaita

Suomen-vierailu on osa Aben kiertuetta Pohjoismaissa. Ennen Suomea Abe vieraili Ruotsissa ja Helsingistä hän jatkaa matkaansa kohti Tanskaa. Viikonloppuna Abe osallistui myös G20-maiden kokoukseen Saksan Hampurissa.

Japanin pääministeri ei ole käynyt Suomessa yli kymmeneen vuoteen. Silloinen pääministeri Junichiro Koizumi vieraili Suomessa vuonna 2006.

Presidentti Niinistö teki virallisen vierailun Japaniin viime vuoden maaliskuussa.

Abe vierailee ensimmäistä kertaa Pohjoismaissa pääministerinä. Hän on vieraillut Suomessa vuonna 1985. Silloin hän oli ulkoministerinä toimineen isänsä Shintaro Aben henkilökohtainen avustaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.