Jari Aarnion huumejutun päähaara alkoi hovissa – syyttäjät esittivät pikakelauksen näytöstään

Aarnion liikkeitä tutkitaan yhä, kaikki lisätutkinta ei vielä julkista.

Helsingin huumepoliisin ex-päällikkö Jari Aarnio ei saapunut hovioikeuden istuntoon, kun syyttäjät tiivistivät näyttönsä huume- ja virkarikosjutun päähaarasta tiistaina. Paikalla oli Aarniota puolustava Riitta Leppiniemi. Juttua istutaan kesäkuulle saakka.

Syyttäjien mukaan näyttö osoittaa Aarnion Pasilan mieheksi, joka junaili maahan satojen kilojen huumelastit.

Syyttäjän näyttö perustuu puhelimiin, joilla oli pidetty yhteyttä rikollisiin. Lisäksi näyttö perustuu muun muassa haltuun saatujen viestien sisältöön, yhteydenpitoon Hollannin pään huumekontaktiin sähköpostilla ja Aarnion lähes puolen miljoonan euron ylimääräiseen käteisvarallisuuteen.

Syyttäjän mukaan puhelimet ovat olleet juuri Aarniolla.

Aarnion puolustus kertoo, että puhelimet ovat olleet Helsingin huumepoliisin yhteisiä yhteyspuhelimia tietolähteisiin. Aarnio ja kanssasyytetyt kiistävät rikokset.

Uutta näyttöä liikkeistä

Syyttäjälle on tulossa hovivaiheeseen uudeksi näytöksi lisätutkintaa Aarnion liikkeistä. Tiedot perustuvat ainakin kulkutagiin, jonka tiedot on saatu vasta hovioikeusvaiheessa.

– Pasilan miehen televalvonnat ja kulkutagin tiedot kulkevat käsi kädessä, sanoo syyttäjä Pihla Keto-Huovinen.

Uusimman lisätutkinnan pitäisi valmistua vielä tämän viikon aikana, eikä sen sisältö toistaiseksi ole julkista.

Aarnio tuomittiin käräjillä kymmenen vuoden vankeuteen muun muassa törkeistä huume- ja virkarikoksista. Lisäksi Aarniolla on jo hovioikeuden kolmen vuoden lainvoimainen tuomio seurantalaiteyhtiö Trevocin haarasta.

Tuomion mukaan Aarniolla oli kaksoisrooli Trevocissa ja sen laitteita ostaneessa Helsingin poliisissa. Oikeus piti yhtiön omistusjärjestelyjä salattuina ja totesi, että mukana oli United Brotherhoodin ex-pomo Keijo Vilhunen.

Vilhunen tuomittiin myös huumehaarassa Aarnion rikoskumppanina ja vaatii hovioikeudessa muutosta tuomioon.

Vilhusen kertomus on muuttunut usein

Aarnio joutuu vastaamaan käräjäkäsittelyn tapaan myös hovissa siihen, yrittikö hän sotkea tutkintaa ja lavastaa Vilhusen kanssa United Brotherhoodin jäsenen Pasilan mieheksi. Käräjätuomion mukaan Vilhunen muun muassa toimitti puhelimet kerhotalon alle Aarnion pyynnöstä jengiläisen lavastamiseksi.

Hovivalituksen perusteella Vilhunen palaa selitykseen, jonka mukaan sai toimeksiantoja Aarniolta. Vilhunen on vuoroin sanonut näin ja vuoroin sanonut kertomustaan sepitteeksi.

Hovi puntaroi myös Aarnion rikoskumppanina tuomitun Malmin naisen eli Mari Romanon vaatimuksen esitutkintakertomusten hyödyntämiskiellosta.

KRP:n poliisi vei Romanon kuulusteluihin Irish coffeen nauttimisen jälkeen. Hän myös osti Romanolle esimerkiksi skootterin.

Kaikki syytetyt kiistävät rikokset.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.