Jari Lindström: ”Emu-puskurit käyttöön”

Työ- ja oikeusministeri söisi työeläkkeisiin tarkoitettuja varoja.

Työ- ja oikeusministeri Jari Lindström (ps.) purkaisi työeläkkeistä kertyneitä emu-puskureita.

Emu-puskureiksi kutsutaan kahta rahastoa, jotka on kerätty työeläkejärjestelmään ja työttömyysvakuutusjärjestelmään

Työttömyysvakuutusrahaston puskuri on tällä hetkellä miinuksella korkean työttömyyden takia, mutta työeläkepuskurissa on varoja noin 1,4 miljardia euroa. Varat on tarkoitus käyttää tulevien sukupolvien eläkkeiden maksuun.

Lindström vieraili Jyväskylässä maanantaina.

Pallo työmarkkinajärjestöille

Myös oppositiojohtaja Antti Rinne (sd.) on esittänyt emu-puskureiden käyttöönottoa moneen kertaan, viimeksi tänä keväänä. Käytännössä Lindström on siis samoilla linjoilla kuin Rinne.

– Olen esittänyt puskureiden käyttöä viime vaalikaudella monta kertaa, ja Timo Soini on esittänyt samaa moneen kertaan, Lindström sanoo.

Hän kuitenkin heittää pallon työmarkkinajärjestöille, koska ne ovat Lindströmin mukaan taho, joiden käsissä asia todellisuudessa on.

– Sosiaalidemokraateilta pitäisi kysyä, ovatko he tosiaan sitä mieltä, että työmarkkinajärjestöt ottavat tämän pöydälleen, Lindström naurahtaa.

Emu-puskurien purkaminen tarkoittaisi käytännössä sitä, että työeläkemaksuja alennettaisiin. Yhteiskuntasopimuksessa kuitenkin palkansaajien työeläkemaksua nostetaan selvästi. Työeläkemaksu on nousemassa vuosina 2017–2018 0,2 prosenttiyksikköä ja 2019–2020 0,4 prosenttiyksikköä.

SAK:ssa ei lämmetä ajatukselle

SAK:n työ- ja elinkeinojohtaja Matti Tukiainen ei ole puskureiden purkamisen kannalla.

– Jos haluamme turvata tulevaisuudessa eläkkeiden saatavuuden, ei ole viisasta lähteä niitä puskureita avaamaan. Se on vähän kuin velan ottamista ja rasituksen siirtämistä tämän päivän nuorille, Tukiainen huomauttaa.

Hänen mukaansa työeläkepuskuri on laskettu siten, että se juuri riittää tulevaisuuden eläkeläisten määrän kasvuun.

Yllättävää kyllä, myös SAK otti viime syksynä esille neuvotteluissa työeläkemaksujen alentamisen, mutta vain väliaikaisesti.

– Työnantajalla ei kuitenkaan ollut halua sopia, missä aikataulussa työeläkemaksu olisi palautettu takaisin. Maksun alentamista ei voi käyttää suhdannepoliittisena toimenpiteenä, kun ei tiedetä, miten se voidaan palauttaa ja eläkkeet turvata, Tukiainen huomauttaa.

Työeläketurva rahoitetaan Suomessa pääasiassa työnantajien, työntekijöiden ja yrittäjien maksamilla työeläkemaksuilla sekä niille saaduilla tuotoilla. Osa eläkkeistä kustannetaan myös valtion maksuosuuksilla ja Työttömyysvakuutusrahaston työeläkejärjestelmään maksamilla suorituksilla. 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.