Jari Litmanen Suomi 100 -tunnelmissa: Arvostan joka ikinen kerta, kun saamme vuoden lisää

Jalkapallolegenda Jari Litmanen juhli Linnassa vaimonsa Ly Jürgensonin kanssa. Vaimon rohkea, musta puku herätti paljon ihastusta juhlaväen keskuudessa.

Litmanen muisteli, että Suomen 100-vuotisjuhlavuoden vastaanotto oli hänen neljäs linnavierailunsa.

– Sillä minulle ei ole henkilökohtaisesti merkitystä, onko se vuosiluku 98 vai 102, mutta kun katsoo rajojen ulkopuolelle ja seuraa maailman uutisia, niin arvostan joka ikinen kerta, kun saadaan vuosi lisää, hän sanoi.

Litmanen ei osannut vastata, minkä ikäinen nyt 100-vuotias Suomi olisi siinä vaiheessa, kun Suomen jalkapallomaajoukkue nähdään kansainvälisissä arvokisoissa.

– Vaikea sanoa, mutta sen eteen tehdään kovasti töitä, että sekin aika koittaisi. Meillä on lupaavaa, mutta maailmallakin ollaan lupaavia, hän heitti.

Litmanen on nimi, joka ulkomailla huikataan ensimmäisenä, jos mainitsee olevansa Suomesta. Hän muutti maailmalle jo 25 vuotta sitten, jolloin Suomi oli hänestä monessakin asiassa aika syrjäinen maa.

– Sosiaalisella medialla ja yleensäkin tiedonkululla on vaikutusta – enää Suomi ei ole niin reunalla ja kaukana. Jos nyt ajatellaan vaikka EU:ta, niin meidätkin otetaan huomioon, kun tehdään isoja päätöksiä, hän pohti.

Hiihdon maailmanmestari Iivo Niskanen nautti Linnan tunnelmasta: Kutsu on aina kunnianosoitus

Lahden viime talven MM-kisoissa kultamitalin voittanut hiihtäjä Iivo Niskanen saapui Linnaan kesken kisakauden. Niskasen mukaan Sveitsin Davosin tulevan viikonlopun maailmancup jää väliin – viime vuoden tapaan.

– En ole suunnittelut kilpailevani ensi viikonloppuna eli (Linnan juhlat) eivät vaikuta sillä lailla kilpailemiseen, hän sanoi.

Niskanen sanoi nauttivansa 100-vuotiaan Suomen Linnan juhlista ja niiden tunnelmasta.

– Totta kai kutsu on aina kunnianosoitus.

Niskanen oli valinnut linnaan mustan puvun. Hänen puolisollaan, hiihtäjä Saana Kemppaisella oli päällään upea kultaisen kimalteleva puku. Kemppaisen puvun oli suunnitellut Iivo Niskasen sisko Katri Niskanen.

Hiihtäjätähti Niskanen ei vielä osannut tarkemmin arvioida sitä, millaisia vaikutuksia on Kansainvälisen olympiakomitean KOK:n päätöksellä sulkea Venäjä Pyeongchangin talviolympialaisista.

– Se jää nähtäväksi sitten – että odotellaan päätöstä, Niskanen sanoi STT:lle.

Venäläisurheilijoilla on mahdollisuus osallistua Pyeongchangin talvikisoihin vain olympialipun alla.

Linnan juhlissa myös itsenäisyyspäivää viettänyt hiihtäjä Aino-Kaisa Saarisen mukaan oli hyvä, että KOK sysäytti Venäjän doping-asiaa eteenpäin.

– Kun siellä ei ole hoidettu hommia, niin oli pakko ottaa äärimmäiset keinot käyttöön. Olisi outoa, jos ei siellä nyt aleta ymmärtämään, että asiat pitää olla myös Venäjällä kunnossa ennen kuin aletaan kansainvälisissä kilpailuissa kilpailla, Saarinen sanoi.

Tähti tekee pikavisiitin satavuotisjuhlaan – viisinkertainen paralympiavoittaja on Linnan vakiovieraita

Viisinkertainen paralympiavoittaja, pyörätuolikelaaja Leo-Pekka Tähti kuuluu Linnan juhlien vakiovieraisiin. Kutsu on osunut niin monta kertaa, ettei hän muista kertoja itsekään.

– Olisiko kahdeksas tai yhdeksäs kerta, kun olen saanut kutsun, Tähti miettii.

– Ja yksi kerta jäi väliin. Vuonna 2011 kutsu tuli vähän yllättäen, ja olin itsenäisyyspäivän aikaan Etelä-Afrikassa leirillä.

Tähti on koonnut vuodesta 2004 viime kesään ainutlaatuisen kokoelman arvokisamitaleita ja mestaruuksia. Hänellä on paralympiavoittojen lisäksi kolme maailmanmestaruutta ja viisi Euroopan mestaruutta. Arvokisamitaleita on kertynyt 23.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Suomalaisten SS-miesten osallisuus Kaukasuksen teloituksiin varmistui, kertoo Kansallisarkiston selvitys

Kansalaisjärjestöt: Al-Holin leirillä olevia lapsia ei voida erottaa vanhemmistaan

Eduskunnassa keskustellaan Marinin hallitusohjelmasta – "Pääministerin valitsi kansan sijaan sosiaalidemokraattien puolue-eliitti"

Kemikaalivarastoon tunkeuduttiin Espoossa: yksi loukkaantui, epäillyt poistuivat paikalta – Merivartiosto tehostaa rajavalvontaa pääkaupunkiseudulla

Näitkö mustaan huiviin naamioitunutta miestä sunnuntai-iltana Keljonkankaalla? Poliisi pyytää havaintoja kaupan ryöstäjästä

Kokous käynnissä: Hallitus käy läpi linjaansa al-Holin suomalaisten auttamisesta

Pelti rytisee usein Nelostiellä Viitasaaren ja Pihtiputaan välillä – mutta mistä onnettomuudet johtuvat?

Presidentti Niinistö on välittänyt Viron presidentin Kersti Kaljulaidin anteeksipyynnön Suomen pääministerille ja hallitukselle

Joululaulut kaikuvat kovaa, mutta monille liian korkealta – Musiikkikasvatuksen lehtori selittää, mistä on kysymys

Laula vielä kerran – katso tallenne kauneimmista joululauluista Kaupunginkirkosta Jyväskylästä

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.