Jarmo, 47, aloitti ryyppäämisen 15-vuotiaana – nyt keski-ikäinen mies on karistamassa viinapirun Multialla ja 18 000 euron velatkin ovat historiaa

47-vuotias mies istahtaa penkille hyväntuulisena. Jarmolla on takanaan jo runsaat pari vuotta asumista Vehkoon hoitokodissa Multialla, ja asiat ovat edenneet myönteisesti.

– Apua on tarjolla, jos sitä haluaa. Aloin ryypätä 15-vuotiaana. Tajusin, että en selviä itse. Katko oli kuitenkin vain jakso saada keho taas ryyppäämiskuntoon. Siellä ei tehdä ihmisen ongelmille mitään, Jarmo sanoo.

– Kärsin masennuksesta, ja on minulle sattunut retkahduksiakin. Pahat tavat oppii ajan kuluessa, ja vie yhtä kauan, että oppii niistä pois.

Kesäkuussa Kela hyväksyi Vehkoonranta Oy:n ylläpitämän Vehkoon Asunnot kuntoutusrahaan oikeuttavaksi kuntoutuslaitokseksi ympärivuorokautiseen laitoshoitoon, jollaisia Keski-Suomessa on Kelan sivujen mukaan nyt kaksi. Ohjaaja Minna Rautiaisen mukaan päätös koskee yksikön seitsemää asiakaspaikkaa, kaikkiaan paikkoja on 25.

– Näihin seitsemään voi asiakas saada maksuosuuttaan keventävää rahoitusta Kelalta neljäksi viikoksi. Kuukauden kuntoutumisjakso sisältää suunniteltua ryhmätyöskentelyä ja yksilökeskusteluja. Meidän tämänhetkisten asukkaiden ikä vaihtelee 25–75-vuoteen, Rautiainen sanoo.

 

Vastaava ohjaaja Sanna Piispanen ennakoi, että Kela-päätös voi tuoda asiakkaita työelämästä.

– Kelan hyväksymiä päihdehuollon kuntoutuslaitoksia on koko maassa muutama kymmenen. Meillä on jo yli kolmen vuosikymmenen päihdetyökokemus. Asetamme yhdessä kuntoutujan kanssa henkilökohtaiset ja konkreettiset tavoitteet, ja mittaamme jakson aikana niiden etenemistä kehittämällämme TueTar-vaikuttavuusmittarilla.

– Ensimmäinen Kela-asiakas pääsi tavoitteisiin kiinni, ja saatoimme osoittaa hänelle hoitopolkua eteenpäin. Kuukauden mittainen jakso mahdollistaa, että asiakas voi olla työelämässä ja kuntoutua esimerkiksi vuosilomansa aikana. Meille tulee eniten kuntoutukseen ihmisiä maksusitoumuksilla kunnista sekä A-klinikoiden ja mielenterveyspalveluiden kautta, Piispanen sanoo.

Asuminen yksikössä on päihteetöntä ja sijainti mahdollistaa kuntouttavan Green Care -toiminnan. Sen suunnitelmallinen toteuttaminen on aloitettu tänä kesänä. Asukkaat voivat kalastaa ja retkeillä läheisillä kalavesillä ja lähiympäristössä.

Yksikkö tarjoaa myös päihdekuntoutuksen lisäksi asukkaan voimavaroihin ja toimintakykyyn mukautuvaa tuettua asumista. Se alkaa täysin tuetusta asumisesta asumispalveluyksikössä, sitten rinnalle tulee tukiasuntoharjoittelu, tätä seuraa tukiasuminen ja käynnit asumispalveluyksikössä.

Lopuksi alkaa itsenäinen asuminen tukiverkostojen tuella. Porrastetullaa asumisella voidaan kuntoutujille mahdollistaa jälkihuolto kuukauden jakson jälkeen.

Malli soveltuu Jarmonkin tilanteeseen. Hän voi kuntoutua asumispalvelun kautta. Raitis päivä on aina hyvä, mutta itsenäiseen elämään on vielä matkaa.

– Meillä on päivärytmi ja askareet. Olin hukannut arjen hallinnan, karhukirjeetkin heitin avaamatta roskiin. Kuntoutusaikana olen velkajärjestelyillä onnistunut maksamaan jo 18 000 euron velat, Jarmo sanoo.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .