Jaska Kakko, 60 – ensin eläkkeelle ja nyt ylioppilaaksi – ”Tarkoituksena ei ole hyödyntää tätä tutkintoa, kunhan tein, kun oli aikaa”

Syksyllä 60 vuotta täyttävä Jaska Kakko aikoo juhlia ylioppilastutkintoaan tulevaa syntymäpäiväänsä enemmän. Iistä kotoisin oleva Kakko valmistui kolmessa vuodessa Jyväskylän aikuislukiosta.

– Se on koko iän ollut sellainen haave, joten viimein ajattelin sen toteuttaa. Olen kohta ollut viisi vuotta sairaseläkkeellä, nyt oli aikaa opiskella, Kakko kertoo.

Pitkän rakennusalan työkokemuksen jälkeen Kakko päätti lähteä lukioon. Edes ylioppilastutkinnon digitalisointi ei lannistanut, vaan hän tarttui siihen innokkaana ja kiinnostuneena.

– Naisystävä sattuu asumaan Lutakossa, siksi lähdin Jyväskylän aikuislukioon. Alun perin oli tarkoitus oppia englantia paremmin, mutta sitten ajattelin, että samahan se on opiskella muutakin, Kakko tuumaa.

Lopulta hän kirjoitti pitkän englannin, ruotsin, historian ja äidinkielen. Vaikein aine oli ruotsi, koska sille ei ole juuri ollut käyttöä vuosien varrella. Kakko kuitenkin koki, että se on hänelle helpompaa kuin matematiikka.

Nuorena Kakkoa ei opiskelu juuri kiinnostanut, vaan muut asiat veivät pois koulun penkiltä.

– Aikoinaan pyrin yhteiskouluun, joka oli silloin maksullinen, ja sieltä oli tarkoituksena jatkaa lukioon. Kävin yhteiskoulua kolme luokkaa, mutta se jäi kesken, kun oli töitäkin tarjolla, hän muistelee.

Nyt etäopiskelun mahdollisuus teki lukion käynnistä helpompaa, kun ei tarvinnut aina olla fyysisesti läsnä. Äidinkielen ja englannin kirjoitukset hän suoritti paperisina, kun taas historian ja ruotsin sähköisesti.

Etänä opiskelua varten Kakko varmisti, että kaikki tarvittavat sovellukset toimivat hänen tietokoneellaan. Hänen mielestä opetussovelluksia oli helppo hyödyntää.

– Kannustan ehdottomasti kaikkia kouluttamaan itseään enemmän. Digitaalisuus ei ainakaan hidasta oppimista. Ikä ei tuota ongelmia opiskelun kanssa, Kakko toteaa.

Kakolla ei ole aikomusta hyödyntää ylioppilastutkintoa lainkaan, vaan nyt hän haluaa rauhassa vietellä eläkepäiviä.

– Ei minulla ole tarkoitus yliopistoon tai mihinkään muuallekaan pyrkiä, Kakko naurahtaa.

Hän tulee lukion ylioppilasjuhliin pukemaan lakin päähänsä ja onnittelemaan opiskelukavereitaan. Sen jälkeen Kakko järjestää kahvittelut tuttaville Jyväskylässä ja myöhemmin sukulaisille pienet juhlat Iissä.

– Syntymäpäiviä saan toivottavasti sitten viettää ulkomailla. En usko, että niitä tarvitsee sen erityisemmin juhlia, Kakko pohtii.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .