Jauhomatoja tortillaan ja sirkkoja sipsien korvikkeeksi – hyönteisiä saa pian ruokakaupasta

Hyönteiset lentävät Suomessa pian ruokakauppoihin, sillä Suomi sallii niiden kasvattamisen ja myymisen elintarvikkeena. Aiemmin hyönteistuotanto ei ole lain mukaan ollut elintarviketuotannon piirissä.

Euroopan unionin uuselintarvikeasetusta on mahdollista tulkita niin, että kokonaiset hyönteiset saadaan ruokakaupan hyllyille. Osassa EU-maista niin on jo tehty, ja nyt Suomi seuraa perässä.

Käytännössä tulkinta tarkoittaa, että hyönteistuotantoon aletaan soveltaa elintarvikelainsäädännön vaatimuksia ja valvontaa.

– Hyönteisalan kehittyminen tarjoaa uusia liiketoimintamahdollisuuksia Suomen ruoka-alalle. Ensin on kuitenkin luotava selkeät, tutkittuun tietoon perustuvat pelisäännöt, maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä toteaa tiedotteessa.

Elintarviketurvallisuusvirasto Evira pitää tulkintaa tervetulleena. Nyt Evira laatii tuottajille ja valvontaviranomaisille ohjeet, jotka turvaavat hyönteiselintarvikkeiden turvallisuuden.

– Tuotannossa on huolehdittava hyvästä hygieniasta, ja pakkausmerkintöihin tarvitaan tiedot mahdollisista allergian aiheuttajista, Eviran elintarviketurvallisuusosaston johtaja Leena Räsänen sanoo.

Euroopan hyönteisruokainnostus alkoi, kun YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestö julkaisi vuonna 2013 raportin, jonka mukaan länsimaissa pitäisi alkaa hyödyntää hyönteisruokaa.

YK:n mukaan jopa kolmannes maailman väestöstä on ottanut hyönteiset osaksi ruokavaliotaan. Hyönteisten tuottaminen elintarvikkeeksi on ekologista, sillä se kuluttaa vähemmän luonnonvaroja kuin esimerkiksi lihantuotanto.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .