Jehovan todistajien oikeus kieltäytyä asepalveluksesta puolustusministeriön syyniin

Asiasta virisi keskustelu, kun Helsingin hovioikeus hylkäsi syytteen siviilipalveluksesta kieltäytymisestä.

Jehovan todistajien oikeus kieltäytyä ase- ja siviilipalveluksesta joutuu puolustusministeriön syyniin. Ministeriö ryhtyy selvittämään, onko mahdollista luopua poikkeuslaista, joka vapauttaa Jehovan todistajat asevelvollisuudesta.

Puolustusministeri Jussi Niinistö (sin.) perustaa työryhmän selvitystä varten. Niinistön ja hänen puoluetoverinsa, ministeri Sampo Terhon mielestä poikkeuslaista pitäisi luopua.

– On ilmiselvää, että nykyinen lainsäädäntö ei ole tasapuolinen, kun yksi ryhmä on vapautettu uskonnollisin perustein muiden uskontokuntien edustajia koskevasta velvollisuudesta, Terho kirjoittaa blogissaan.

Asiasta virisi keskustelu, kun Helsingin hovioikeus hylkäsi vastikään syytteen siviilipalveluksesta kieltäytymisestä. Kyse oli miehestä, joka kertoi pitävänsä syrjintänä sitä, että vain Jehovan todistajilla on mahdollisuus vapautua kokonaan palveluksesta.

Hovioikeus vapautti miehen syytteestä ja vankeusrangaistuksesta. Hovioikeuden mukaan henkilön tuomitseminen siviilipalveluksesta kieltäytymisestä on syrjivää kohtelua. Syyttäjä aikoo hakea valituslupaa korkeimmasta oikeudesta.

Laki Jehovan todistajien vapauttamisesta ase- ja siviilipalveluksesta tuli voimaan vuonna 1987.

– Suomen puolustus ei saa vaarantua epäjohdonmukaisen lainsäädännön takia, Terho kirjoittaa.

Jos poikkeuslaista luovuttaisiin, Terho uskoo, että useimmat Jehovan todistajat valitsisivat käytännössä siviilipalveluksen. Terhon mukaan siviilipalvelus ei nykyisin olisi enää Jehovan todistajien oman uskonnollisen auktoriteetin vastaista. Ministeri viittaa liikkeen keskusjärjestön antamaan hyväksyntään asiassa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Mies kieltäytyi siviilipalveluksesta omatuntoonsa vedoten – Hovioikeus hylkäsi syytteen