Jo kolmannes Suomen lintulajeista on uhanalaisia

Uhanalaisten lintulajien määrä on kasvanut peräti 28 lajilla viiden vuoden aikana, kertoo Suomen ympäristökeskus. Jopa kolmannes Suomen lintulajeista on nyt uhanalaisia.

Erityisen paljon lisääntyi vesi- ja kosteikkoalueilla asustavien lintulajien uhanalaisuus. Syynä tähän on muun muassa vesistöjen rehevöityminen.

Uhanalaisia lintulajeja on erityisesti sorsa-, päiväpeto- ja kahlaajalinnuissa. Lintuyhdistys BirdLifen mukaan esimerkiksi tukka- ja punasotkien, jouhisorsien ja heinätavien määrät ovat vähentyneet huomattavasti tällä vuosituhannella.

Uhanalaisia ja silmälläpidettäviä lintulajeja on tällä hetkellä yhteensä 110.

Uhanalaisten nisäkäslajien määrä sen sijaan väheni vuoden 2015 arvioinnissa neljällä, kun euroopanmajava, karhu, ilves ja liito-orava nousivat uhanalaisten luokasta silmälläpidettävien ryhmään.

Lisäksi aiemmin silmälläpidettäviksi luokitellut metsäjänis ja saukko määriteltiin nyt elinvoimaisiksi lajeiksi.

Arvioinnissa tarkasteltiin yhteensä 75:tä Suomessa esiintyvää nisäkäslajia.

Kansainvälisen luonnonsuojeluliitto IUCN:n kriteerien mukaiset uhanalaisuusarvioinnit julkaistiin edellisen kerran vuonna 2010.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Valtiovarainministeri Kulmuni kyseli Instagramissa kansalta, pitäisikö al-Holin leiriltä tuoda Suomeen vain lapset vai myös äidit –  poisti myöhemmin pahennusta aiheuttaneen kyselyn

Karjalaisen pääkirjoitus al-Holin leirillä olevista suomalaisista: "Kaikilla heillä on perustuslaillinen oikeus palata Suomeen"

Vankien suunterveys on huonolla tolalla – tutkimuksen mukaan hammaslääkäripelko on vangeilla tavallista yleisempää

Yön uutiskooste: EU-maat eivät löytäneet vieläkään täyttä yksimielisyyttä ilmastotavoitteesta, Uuden-Seelannin purkautumisherkältä tulivuorelta saatiin noudettua kuusi ruumista

Miksi al-Holin leirin suomalaisten kotiuttaminen on niin vaikeaa? – Näin asiantuntijat vastaavat

Kaikki al-Holin leirin naiset tuskin haluavat palata Suomeen – "En usko, että hän päästäisi pelkästään lapsensa Suomeen"

Suomalaistutkija: Johnson hyötyi brittien kyllästymisestä brexit-vatulointiin

Nopeus on valttia kisassa lainattavista kausikorteista Jyväskylässä – Hyvällä tuurilla voit päästä ilmaiseksi kahteen JYPin kotipeliin: Näin lainaus tapahtuu

EU-maat eivät löytäneet vieläkään täyttä yksimielisyyttä ilmastotavoitteesta – Puola laittoi muut odottamaan

Tänään vietetään Lucian päivää

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.