Joensuussa keskusta haastaa demaritKeskustan odotetaan haastavan valtaapitävät sosiaalidemokraatit kasvavassa Joensuun kaupungissa. Tulevat kuntavaalit ovat Joensuulle toisen kerran peräkkäin kuntaliitosvaalit, kun naapurikunnat Eno ja Pyhäselkä liittyvät ensi vuoden alusta Joensuuhun.
Kaupungin koko ja väkimäärä kasvavat, mutta kaupunginvaltuutettujen määrä laskee. Kolmen kunnan nykyisistä 105 kunnanvaltuutetusta putoaa pois peräti 46, kun uuteen valtuustoon valitaan 59 edustajaa. Tämä tietää tiukkaa kisaa valtuustopaikoista.
Keskusta on menestynyt aiemmissa kuntaliitosvaaleissa. Näin kävi myös Tuupovaaran ja Kiihtelysvaaran liittyessä Joensuuhun vuoden 2004 kuntavaaleissa. Liitoskunnat ovat maalaiskuntia, joissa keskustalaisuus on perinteisesti ollut vahvoilla.
- Taistelu paikoista tulee olemaan tiukka. Uudet kunnat vaikuttavat asetelmaan - meidän kannalta positiivisesti. Keskustan kannatus kasvaa, kun kuntia tulee lisää, uskoo Pohjois-Karjalan piirin toiminnanjohtaja Antti Varis.Kovaa kilpailua paikoista


Edellisvaalien tuloksilla Joensuun tulevaan valtuustoon olisi valittu 21 SDP:n edustajaa, 16 keskustalaista, 12 kokoomuslaista, neljä vihreää ja kolme vasemmistoliiton ja kristillisdemokraattien jäsentä.
Neljän vuoden takaisen tilanteen perusteella ei tosin voi suuria suuntaviivoja piirtää, sillä Enon demarivalta horjuu vahvojen ehdokkaiden väistymisen myötä. Enon demarivaltuutetuista vain kolme pyrkii Joensuun valtuustoon.
Demarileissäkin odotetaan aiempaa kovempaa kilpaa paikoista.
- Viimeksi meiltä lähti pari paikkaa johtuen siitä, että liitoskunnat olivat keskustavaltaisia. Nyt Eno on vahva meille, ja Pyhäselässä hallitsee keskusta, arvioi SDP:n piirin toiminnanjohtaja Reijo Jeskanen.
- Luulen, että tilanne säilyy tasaisena. Uskoisin, että paikkoja tulee suhteessa saman verran, hän jatkaa.
Joensuun kuntavaalien erityispiirre on, että aiemmin kaupunkiin liittyneet Tuupovaara ja Kiihtelysvaara ovat juurtuneet kaupunkiin, ja alueiden ehdokkaat mittaavat luottamustaan koko kaupungin mittakaavassa.
Yksittäisistä vaaliteemoista esiin noussee Enon uraanikaivoshanke, joka jakaa selkeästi ehdokkaiden mielipiteitä.Joensuu kasvaa yli 100000 asukkaan kaupunkiseuduksi
- Eno ja Pyhäselkä liittyvät Joensuuhun 1.1.2009. Kaupunkiseudun asukasluku on tuon jälkeen yhteensä noin 110000 ja keskuskaupunki Joensuun noin 72000.
- Kunnan pinta-ala 4700 neliökilometriä
Vanhojen valtuustojen paikkamäärät:
- Joensuu (51): SDP 18, keskusta 13, kokoomus 10, kristillisdemokraatit 3, vasemmistoliitto 3, vihreät 4
- Eno (28): SDP 11, keskusta 8, vasemmistoliitto 4, kokoomus 3, kristillisdemokraatit 1
-Pyhäselkä (27): SDP 7, keskusta 12, kokoomus 5, kristillisdemokraatit 2, vihreät 1
- Uudessa valtuustossa 59 paikkaa

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.