Joka neljäs nuori mies tekee rikoksen

Lähes joka neljäs 16–20-vuotias mies syyllistyy rikokseen, kirjoittaa Turun Sanomat tuoreesta väitöstutkimuksesta. Luku olisi vielä suurempi, jos mukaan laskettaisiin myös liikennerikkomukset. Suurin osa tutkimukseen osallistuneista teki rikoksen kuitenkin vain kerran tai kaksi.

Turun yliopiston tutkija Henrik Elonheimo kiinnittää väitöstutkimuksessaan huomion psykososiaalisiin ongelmiin ja perheen rakenteeseen. Riski ajautua rikoksiin voidaan havaita jo lapsena.

– Opettajille pitäisi antaa välineitä siihen, miten ohjata oppilaita psykososiaalisiin palveluihin, kun ongelmat havaitaan, Elonheimo korostaa.

Hän kannustaa myös käyttämään rikossovittelua nykyistä useammin. Tällöin tekijä ja uhri sopivat rikoksen hyvittämisestä, jolloin voidaan välttyä oikeudenkäynniltä.

Tutkija Elonheimo yllättyi siitä, kuinka iso osa nuorisorikollisuudesta kasautuu pienelle ryhmälle: neljä prosenttia tutkimukseen valikoituneista pojista teki yli 70 prosenttia rikoksista.

Tutkimuksessa seurattiin lähes 3000:ta vuonna 1981 syntynyttä poikaa. Heistä kerättiin tietoja 8-vuotiaina ja kutsuntaiässä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.