Joka seitsemäs on valmis vakuutushuijaukseen

Vakuutusyhtiöt joutuvat selvittämään joka vuosi 2 000-3 000 hämärää vahinkoa. Niissä vaaditaan yhteensä 45-55 miljoonan euron korvauksia.

Finanssialan keskusliitto arvioikin, että vakuutusyhtiöistä kupataan vuosittain valheellisin perustein 100-200 miljoonaa euroa korvauksia. Se on 5-10 prosenttia yhtiöiden maksamista korvauksista. Huijattujen korvausten laskut maksavat rehelliset vakuutuksenottajat kohonneina vakuutusmaksuina.

Kansalaisten moraalista kertovat jotakin Finanssialan keskusliiton teettämät kyselyt. Niiden mukaan joka neljäs tuntee vakuutushuijarin ja joka seitsemäs hyväksyy vahingon suurentelun korvaushakemuksissa.

Huijatut korvaukset koostuvat suurimmaksi osaksi pikkusummista. Tekijät ovatkin enimmäkseen niin sanottuja tavallisia kansalaisia. Välttämättä heitä ei kiusaa edes rahanpuute, sillä selvitysten mukaan he ovat hyvätuloisia nuoria kaupunkilaisia.

Bulvaanien käyttö ja jälkivakuuttaminen ovat yleistyneet. Veneelle otetaan vakuutus vaikka tyttöystävän nimiin, jos veneenomistajalla on maksuhäiriöitä. Ojaan suistuneelle autolle hommataan kasko-vakuutus turman jälkeen, ja parhaimmassa tapauksessa tehdään vahinkoilmoitus seuraavana päivänä. Molemmissa tapauksissa on kyse petoksesta.

Reilusti yli puolet vakuutushuijauksista onkin autovahinkoja. Varastetuiksi ilmoitettuja autoja löytyy poltettuina soramontuista, ja moottorivikaisia autoja romutetaan ajamalla toisella autolla kylkeen.

Nyt vakuutusyhtiöissä seurataan korva herkkänä, millaisia seurauksia on autoveron laskulla. Mitä tapahtuu vaihtoautojen armeijalle, kun niiden hinnasta leikkautui yhdessä yössä katteen verran rahaa.

» Lue lisää sunnuntain Keskisuomalaisesta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.