Hammas poistettiin - haamukipu valtasi kasvot: "Potilaat ajautuvat itsetuhon tielle"

Viisaudenhammas poistetaan, mutta vielä vuoden jälkeenkin poistetun hampaan kohdalla tuntuu kipua. Aivan kuin hammas olisi edelleen paikoillaan ja siihen koskisi. Kyseessä on hermoperäinen kipu, aavesärky, joka tosin liitetään yleensä raajojen amputaatioon. Aavekipua voi kuitenkin esiintyä minkä tahansa kehon osan poistamisen jälkeen.

– Aavesärkyä on kuvattu esimerkiksi tilanteessa, jossa ihminen on menettänyt silmänsä. Olen myös tavannut muutaman potilaan, jolla hampaanpoiston jälkeen alkanut kipu on laajentunut kasvokivuksi, Kuopion yliopistollisen sairaalan kuntoutuksen palveluyksikön johtaja, ylilääkäri Olavi Airaksinen kertoo.

Amputaatiopotilaista keskimäärin joka toisella on Airaksisen mukaan jossain määrin aavesärkyä.

– Potilaat kuvaavat aavekivun hyvin tarkasti. Voi olla, että he kokevat kivun esimerkiksi tietyssä varpaassa tai sormessa. Kipu voi tuntua myös kramppeina jalassa, joka on poistettu aikaa sitten. Monet puhuvat ikään kuin kipu olisi sähköiskujen kaltaista tai se tuntuisi polttavina tai kylminä tuntemuksina.

Kuten mikä tahansa kipu myös aavekipu voi häiritä yöunta. Tuolloin vaarana on, että kipu pahenee, sillä ihminen aistii herkemmin ollessaan väsynyt.

– Uni on tärkeää hoitaa ensimmäiseksi kuntoon. Jos uni on häiriintynyt, ihmiset ovat kipeämpiä ja nukkuvat vielä huonommin. Noidankehä on valmis.

– Aavesärky vie harvoin ihmisen henkeä, mutta joskus se voi olla niin raastavaa, että potilaat ajautuvat itsetuhon tielle.

Lue lisää maanantain Keskisuomalaisesta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.