Joka toisella suomalaisella tämä vaiva – voi aiheuttaa jopa infarktin

Yli puolella suomalaisista on ientulehdus. Pahimmillaan hoitamaton tulehdus voi aiheuttaa sydäninfarktin tai viedä hampaat suusta. Hyvällä kotihoidolla ja säännöllisillä hammaslääkärin tarkastuksilla ongelmat ovat vältettävissä.

Ientulehdusta esiintyy jopa kahdella kolmasosalla suomalaisista. Sen oireita ovat verenvuoto sekä ikenen punoitus, turvotus ja kipu. Myös pahanhajuinen hengitys saattaa kieliä ientulehduksesta. Ientulehdus voi edetä hampaiden kiinnityskudoksiin asti täysin oireettomanakin.

Kiinnityskudossairaus aiheuttaa infektion, joka etenee hampaan juuren pintaa pitkin syvemmälle ja tuhoaa hampaan leukaluuhun kiinnittäviä sidekudossäikeitä. Elimistö puolustautuu infektionbakteerien hyökkäystä vastaan tuhoamalla hammasta kiinnittävän luun ja viimein hammas voi irrota kokonaan leuasta. Parodontiitti on yleinen sairaus, jota esiintyy Suomessa yli 60 prosentilla 35 vuotta täyttäneistä.

Infektio on terveydelle vaarallinen, sillä se ei pysy paikallisesti suussa vaan kulkeutuu verenkierron mukana muualle kehoon. Sillä voi olla yhteys muun muassa sydän- ja verisuonisairauksiin, hengitystiesairauksiin tai nivelreumaan.

Alan asiantuntijoiden mukaan tulehduksia voi ehkäistä muun muassa puhdistamalla hammasvälit aina ennen harjausta joka päivä, syömällä ja juomalla terveellisesti (vettä) sekä käymällä kerran vuodessa suuhygienistillä ja hammaslääkärillä.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .