Joka viides potee "luulosairautta"

Turhista lääketieteellisistä tutkimuksista aiheutuu terveydenhuollolle vuosittain huomattavat kustannukset. Joka viides terveyskeskuspotilas kärsii oireista, joille ei löydy lääketieteellistä selitystä.

- Joskus ihmiset voivat oireilla vuosikausia tai jopa vuosikymmeniä, sanoo Helsingin yliopiston psykiatrian professori Hasse Karlsson.

Selittämättömistä oireista pitkään ja jatkuvasti kärsinyt leimataan helposti luulotautiseksi. Tosiasiassa kyse on somatisaatiohäiriöstä. Lääketiede katsoo sen mielenterveyden ongelmaksi, jonka oireet ovat fyysisiä.

Vaikka kyseessä on yleinen ja paljon kustannuksia aiheuttava sairaus, sitä ei terveyskeskuksissa tunnisteta tai siitä ei uskalleta puhua. Oulun yliopistollisen sairaalan erikoislääkärin Juha T. Karvosen mukaan yleensä vasta pitkän tutkimusrumban jälkeen lääkäri saattaa ottaa puheeksi, että psyykkiset tekijät voivat aiheuttaa monenlaisia oireita.

Säästöt olisivat huomattavat, jos somatisaatiohäiriö tunnistettaisiin perusterveydenhuollossa nykyistä paremmin. Samalla estettäisiin siitä kärsiviä potilaita joutumasta eläke- ja valituskierteeseen, joka yleensä aiheuttaa potilaalle vielä lisää kärsimyksiä.

- Somatisoivien potilaiden eläkehakemukset tulevat helposti hylätyiksi, koska objektiivisia löydöksiä sairaudesta ei ole tarpeeksi paljon. Siksi he voivat sairastua vielä depressioonkin, Karlsson toteaa.

Somatisaatiohäiriö on tunnettu pitkään, vaikka sen tautiluokitus on melko tuore.

Yhdysvalloissa tehdyn tutkimuksen mukaan somatisaatiohäiriö aiheuttaa enemmän kustannuksia kuin masennus ja useat pitkäaikaissairaudet. Siitä kärsii noin kuusi prosenttia ihmisistä, saman verran kuin masennuksestakin.

Selittämättömät oireet ovat naisilla kuusi kertaa yleisempiä kuin miehillä. Usein oireet pahenevat vaihdevuosien ja eläkeiän välissä.

» Lue lisää Sunnuntaisuomalaisesta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Palokan palossa evakuoidut asukkaat joutuvat odottamaan – tavaroita ei sittenkään toistaiseksi pääse hakemaan

Maksullinen pysäköinti varmistaa parkkipaikan keskustassa useammalle, kertovat kaupungit

Onnettomuustutkintakeskus selvittää, onko sillä syytä tutkia Palokan tulipaloa – päätös maanantaina: "Nyt selvitetään, kuinka paljon palo on uhannut asukkaita"

Palokan tulipaloalue eristetty, asukkaat eivät toistaiseksi pääse hakemaan tavaroitaan

Näin senioritalon palo- ja pelastustyöt etenivät Jyväskylässä: Vuodepotilaiden evakuointi haasteellista, sammutusvesi vedettiin Palokkajärvestä

Jaso odottaa viranomaistietoja Palokan palosta, talojen jatkosuunnitelmista ei vielä tietoa – seniorikorttelissa asuu kaikkiaan 200 asukasta, joista vanhimmat ovat yli 90-vuotiaita

Palokan senioritalon palo sammutettu: 168 asukasta evakuoitiin – talo paloi suurelta osin asuinkelvottomaksi ja tuli levisi myös naapuritaloon

Yön uutiskooste: Jyväskylän senioritalon palo sammutettu, Ilmatieteen laitokselta rankkasade - ja tuulivaroituksia, kotimaan lomakohteita loppuunmyyty

Juha Honkosen uutisanalyysi: Koronan toinen aalto tulee, olemmeko valmiit?

Larvanto oli mielisairaalassa, joi itsensä kuolleeksi ja käynnistettiin kaapeleilla, mutta juominen jatkui – vasta Jyväskylän AVOT-ryhmä tuki raitistumiseen

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.