Joka viides potee "luulosairautta"

Turhista lääketieteellisistä tutkimuksista aiheutuu terveydenhuollolle vuosittain huomattavat kustannukset. Joka viides terveyskeskuspotilas kärsii oireista, joille ei löydy lääketieteellistä selitystä.

- Joskus ihmiset voivat oireilla vuosikausia tai jopa vuosikymmeniä, sanoo Helsingin yliopiston psykiatrian professori Hasse Karlsson.

Selittämättömistä oireista pitkään ja jatkuvasti kärsinyt leimataan helposti luulotautiseksi. Tosiasiassa kyse on somatisaatiohäiriöstä. Lääketiede katsoo sen mielenterveyden ongelmaksi, jonka oireet ovat fyysisiä.

Vaikka kyseessä on yleinen ja paljon kustannuksia aiheuttava sairaus, sitä ei terveyskeskuksissa tunnisteta tai siitä ei uskalleta puhua. Oulun yliopistollisen sairaalan erikoislääkärin Juha T. Karvosen mukaan yleensä vasta pitkän tutkimusrumban jälkeen lääkäri saattaa ottaa puheeksi, että psyykkiset tekijät voivat aiheuttaa monenlaisia oireita.

Säästöt olisivat huomattavat, jos somatisaatiohäiriö tunnistettaisiin perusterveydenhuollossa nykyistä paremmin. Samalla estettäisiin siitä kärsiviä potilaita joutumasta eläke- ja valituskierteeseen, joka yleensä aiheuttaa potilaalle vielä lisää kärsimyksiä.

- Somatisoivien potilaiden eläkehakemukset tulevat helposti hylätyiksi, koska objektiivisia löydöksiä sairaudesta ei ole tarpeeksi paljon. Siksi he voivat sairastua vielä depressioonkin, Karlsson toteaa.

Somatisaatiohäiriö on tunnettu pitkään, vaikka sen tautiluokitus on melko tuore.

Yhdysvalloissa tehdyn tutkimuksen mukaan somatisaatiohäiriö aiheuttaa enemmän kustannuksia kuin masennus ja useat pitkäaikaissairaudet. Siitä kärsii noin kuusi prosenttia ihmisistä, saman verran kuin masennuksestakin.

Selittämättömät oireet ovat naisilla kuusi kertaa yleisempiä kuin miehillä. Usein oireet pahenevat vaihdevuosien ja eläkeiän välissä.

» Lue lisää Sunnuntaisuomalaisesta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.