Jokelan vankilan apulaisjohtajaa vastaan jätettiin syyte nostamatta – junaili salassa Jari Aarnion ja tynnyrijutussa tuomitun vangin asioita

Jokelan vankilan virasta pidätetty apulaisjohtaja ei saa syytettä, selviää valtionsyyttäjä Mikko Männikön tiistaina tekemästä syyttämättäjättämispäätöksestä. Asiasta uutisoi aiemmin tänään Helsingin Sanomat. Apulaisjohtaja Jarmo Salmisen epäiltiin muun muassa luovuttaneen lukuisista rikoksista tuomitulle Helsingin huumepoliisin entiselle päällikölle Jari Aarniolle tietoja, joita hän ei olisi saanut tälle luovuttaa.

Salmista epäiltiin vastaavista rikoksista jo aiemminkin.

Aarnion kymmenen vuoden vankeuteen esimerkiksi törkeistä huumausainerikoksista tuominnut Helsingin hovioikeus vapautti Salmisen viime viikolla samankaltaisista rikosepäilyistä. Salminen antoi Aarniolle tietoja vankien puhelinyhteyksistä, kun Aarnio toimi vielä Helsingin huumepoliisin päällikkönä. Hovioikeus katsoi, että tietojen antamiselle oli tuolloin laillinen peruste.

Uusissa rikosepäilyissä oli kyse tietojen antamisesta vuonna 2016, eli sen jälkeen kun Aarnio ei enää ollut virassa ja häntä epäiltiin esimerkiksi huumerikoksista.

Tiistaisen syyttämättäjättämispäätöksen mukaan Salminen oli vuonna 2016 muun muassa vaikuttanut Aarnion tietolähteenä aiemmin toimineen vangin lomajärjestelyihin, jotta Aarnio ja vanki saattoivat tavata. Hän myös välitti tietoa esimerkiksi vangin lomajärjestelyistä Aarniolle.

Vanki oli mies, joka tuomittiin jo vuonna 2012 tynnyrijutussa yli 12 vuoden ja kahden kuukauden vankeuteen. Aarnion yhteys huumetynnyrijuttuun ei vielä tuomion antamisen aikaan ollut selvillä.

"Haitallista viranomaistoiminnan luottamukselle"

Syyttäjä katsoo päätöksessään, että Salmisen toiminta oli haitallista viranomaistoiminnan yleiselle luottamukselle.

–  Ei ole asianmukaista viranhoitoa, kun Salminen vankeinhoidon virkamiehenä on vastoin virkavelvollisuuksiaan ryhtynyt salassa junailemaan kyseisen vangin ja Aarnion yhteisiä asioita olosuhteissa, joissa Aarnio oli syytettynä huumausainerikoksista, jotka vielä ovat kytkeytyneet kyseisen vangin rikoksiin, syyttäjä toteaa.

Koska konkreettista vahinkoa ei kuitenkaan teosta aiheutunut ja asiaton menettely oli vähäistä, syyttäjä katsoi että rikosepäily ei täyttynyt.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.