Jokien vedenpinnat nousseet tulvalukemiin – sadetta luvataan lisää

Turun moottoritielle noussut tulvavesi ruuhkauttaa liikennettä.

Runsaat sateet ovat nostaneet jokien vedenpitoja tulvalukemiin, kertoo Suomen ympäristövirasto (Syke). Loppuviikolle on luvattu lisää vesisateita, joiden odotetaan nostavan jokien pintaa entisestään.

Etelä-Suomessa on satanut viime päivinä paljon, ja sadetta saadaan noin parikymmentä milliä taas torstain ja perjantain välillä, kertoo Ilmatieteen laitos. Loppuviikosta sateet liikkuvat kohti maan pohjoisosaa.

– Perjantaina on poutaisempaa, mutta lauantaina näyttäisi tulevan uusi sadealue. Näyttäisi, että suurimmat sateet menevät Pohjois-Suomeen, mutta jonkin verran etelässäkin satelee lauantaina, kertoo päivystävä meteorologi Helena Laakso.

Laakson mukaan myös maanantaina voidaan saada joitain kuurosateita, mutta nekin suuntautuvat enimmäkseen pohjoiseen.

Vettä kerrostalojen kellareissa

Syken mukaan erittäin märkä maa nopeuttaa veden valumista jokiin Uudenmaan rannikolla. Sateiden seurauksena sekä järvien että jokien pinta onkin noussut.

Esimerkiksi Espoonjoen vesi nousi keskiviikkona Turun moottoritielle Espoossa Kirkkojärven tietyömaan kohdalla ja useiden kiinteistöjen tuntumaan. Liikenneviraston mukaan moottoritiellä on odotettavissa ruuhkia torstainakin, koska tielle nousseen tulvaveden vuoksi molempiin suuntiin pidetään vain yksi ajokaista auki.

Riihimäellä Vantaanjoki on noussut tulvarajalle, ja Peltosaaren kaupunginosassa vettä valui joidenkin kerrostalojen kellareihin. Espoossa Gräsanojan aiheuttamat tulvat ovat yltäneet Mankkaan ja Olarinluoman alueella muutamiin asuintaloihin ja parkkihalliin.

Liikenneviraston mukaan pienempiä teitä jouduttiin sulkemaan tulvaveden vuoksi esimerkiksi Sipoossa ja Vantaalla. Tampereen tieliikennekeskuksen mukaan muualla Suomessa ei ole vaaraa tulvavesistä, jotka nousisivat teille.

Varsinais-Suomessa tulvahuiput jäävät selvästi etelärannikkoa pienemmiksi. Itä-Suomessa järvien vedenkorkeudet ovat yhä viime kuun alun runsaiden sateiden jäljiltä paikoin yli puoli metriä ajankohdan keskitason yläpuolella.

Pielisen ja Kallaveden ennustetaan olevan koko syksyn selvästi tavallista korkeammalla tasolla, ja myös Saimaan vedenkorkeuden arvioidaan nousevan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Pääkaupunkiseudun liikenteen odotetaan ruuhkautuvan pahoin – Turun moottoritiellä rakennettu tulvavalleja Espoossa

Lappiin satoi ensilumi – Kittilässä mitattiin neljä senttiä

Joet tulvivat Etelä-Suomessa – Tulvakeskus kehottaa varovaisuuteen