Jopa miljoonat yhteystiedot leviävät netissä – Taustalla MV-lehden julkaisijan yritys

Sosiaalisessa mediassa ja keskustelupalstoilla on keskiviikon aikana levinnyt erilaisia kuvakaappauksia henkilörekisteristä, johon on koottu suomalaisten henkilötietoja. Joillakin keskustelupalstoilla on levitelty myös varsinaisia listoja. Palstoilla on arvuuteltu, että listat olisi kerätty ihmisten Facebook-aktiivisuuden perusteella.

Listoilla on uskottu olevan jopa miljoonien suomalaisten yhteystiedot, kuten puhelinnumerot ja osoitteet.

Lista on MV-lehden julkaisijana tunnetun Ilja Janitskinin yrityksen kokoama. Janitskin kertoo asiasta omalla Facebook-sivullaan.

– Järjestelmä on kehitetty aikoja sitten minun omistamalleni SMS-mainosfirmalle, että viestit löytävät oikeaan osoitteeseen. Tämä on täysin laillista, johon Facebook tarjoaa palvelunsa. Markkinointityökalu, Janitskin kertoo.

Keskisuomalaisen saamalla listalla on mukana myös keskisuomalaisia henkilöitä. Heidän henkilötietonsa ovat listalla oikein.

Henkilötietolain mukaan henkilötietoja saa käsitellä vain henkilön antamalla suostumuksella. Ylen mukaan Keskusrikospoliisi selvittelee netissä liikkuvia tietoja laajasta väitetystä henkilörekisteristä ja sen tietojen vuotamisesta. Poliisi tarkistaa tietoja ja miettii, onko asiassa aihetta käynnistää tutkinta.

Keskisuomalainen ei tavoittanut keskiviikkoiltana Keskusrikospoliisista ketään kommentoimaan asiaa.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko 1 kk / 6 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .