"Jos itse pääsetkin, perhettäsi et ainakaan saa"

Danyal Taher ihmettelee, miksi syyrialaisten perheasioita ei voi hoitaa muualla kuin Ankaran edustustossa.

Syyrian sotaa paennut Danyal Taher on yrittänyt saada vaimonsa Suomeen jo pitkän tovin. Turkki ei nykyisin myönnä syyrialaisille viisumeita heppoisin perustein, eikä tilanne näytä muuttuvan. Aikaisemmin syyrialaiset pääsivät Turkkiin helposti.

Turkin kova linja vaikeuttaa merkittävästi Suomeen tulleiden syyrialaisten mahdollisuutta saada perheenjäsenensä maahan.

Taher sai Suomesta turvapaikan toissa syksynä. Pian Taherin oleskeluluvan jälkeen hänen vaimonsa haki perheenyhdistämistä ja kävi loppusyksystä 2015 haastattelussa Suomen Ankaran-lähetystössä.

- Puoli vuotta haastattelun jälkeen Maahanmuuttovirasto ilmoitti, että vaimoni täytyy käydä uudelleen haastattelussa, Taher kertoo STT:lle.

Taherin puoliso yritti sen jälkeen kahdesti saada tuloksetta viisumia Turkkiin. Ensimmäisellä haastattelukerralla viisumia ei vielä tarvittu.

Vuodesta 2012 asti Suomesta turvapaikan saaneiden perheenjäsenten on täytynyt laittaa perheenyhdistäminen vireille ulkomailla olevassa Suomen edustustossa. Tällä hetkellä syyrialaisten ja irakilaisten perheenjäsenten täytyy asioida Ankarassa sijaitsevassa oleskelulupakeskuksessa.

Taherin mukaan viisumiongelma koskettaa jo suurta joukkoa syyrialaisia. Hän ihmettelee, miksi syyrialaisten perheasioita ei voi hoitaa muualla kuin Ankaran edustustossa.

- Vaimoni täytti viisumihakemukset huolellisesti ja tilasi lennot ja hotellit, mutta se ei toiminut.

STT ei pysty todentamaan Taherin kertomuksen vaiheita, koska viranomaiset eivät voi kommentoida yksittäisiä tapauksia.

"Lähes mahdotonta"

Turkin nuiva viisumipolitiikka on tehnyt perheenyhdistämisistä lähes mahdotonta, kertoo Pakolaisavun viestintäpäällikkö Kaisa Väkiparta.

- Meillä on lista ainakin kolmestakymmenestä perheestä, joiden perheenjäsenet eivät ole saaneet viisumia, Väkiparta kertoo.

Maahanmuuttovirasto avasi marraskuussa sähköisen palvelun, jonka kautta perheenyhdistämisen voi laittaa vireille. Hakijan täytyy kuitenkin asioida myös fyysisesti Ankarassa.

- Sähköinen palvelu on hyvä, mutta se ei poista ongelmaa, jos Turkkiin ei pääse.

Lisäksi jos perheenyhdistämistä hakee yli kolme kuukautta siitä, kun on saanut turvapaikan Suomesta, voimaan tulevat keväällä paljon keskustelua herättäneet tulorajat.

- Kiristämällä perheenyhdistämisen ehtoja halutaan viestittää, ettei tänne kannata tulla ja jos itse pääsetkin, niin perhettäsi et ainakaan saa, Väkiparta summaa.

Esimerkiksi Ruotsissa syyrialaiset voivat hoitaa perheenyhdistämisasioita Turkin lisäksi muun muassa Jordaniassa, Saudi-Arabiassa ja Arabiemiirikunnissa.