"Jos itse pääsetkin, perhettäsi et ainakaan saa"

Danyal Taher ihmettelee, miksi syyrialaisten perheasioita ei voi hoitaa muualla kuin Ankaran edustustossa.

Syyrian sotaa paennut Danyal Taher on yrittänyt saada vaimonsa Suomeen jo pitkän tovin. Turkki ei nykyisin myönnä syyrialaisille viisumeita heppoisin perustein, eikä tilanne näytä muuttuvan. Aikaisemmin syyrialaiset pääsivät Turkkiin helposti.

Turkin kova linja vaikeuttaa merkittävästi Suomeen tulleiden syyrialaisten mahdollisuutta saada perheenjäsenensä maahan.

Taher sai Suomesta turvapaikan toissa syksynä. Pian Taherin oleskeluluvan jälkeen hänen vaimonsa haki perheenyhdistämistä ja kävi loppusyksystä 2015 haastattelussa Suomen Ankaran-lähetystössä.

- Puoli vuotta haastattelun jälkeen Maahanmuuttovirasto ilmoitti, että vaimoni täytyy käydä uudelleen haastattelussa, Taher kertoo STT:lle.

Taherin puoliso yritti sen jälkeen kahdesti saada tuloksetta viisumia Turkkiin. Ensimmäisellä haastattelukerralla viisumia ei vielä tarvittu.

Vuodesta 2012 asti Suomesta turvapaikan saaneiden perheenjäsenten on täytynyt laittaa perheenyhdistäminen vireille ulkomailla olevassa Suomen edustustossa. Tällä hetkellä syyrialaisten ja irakilaisten perheenjäsenten täytyy asioida Ankarassa sijaitsevassa oleskelulupakeskuksessa.

Taherin mukaan viisumiongelma koskettaa jo suurta joukkoa syyrialaisia. Hän ihmettelee, miksi syyrialaisten perheasioita ei voi hoitaa muualla kuin Ankaran edustustossa.

- Vaimoni täytti viisumihakemukset huolellisesti ja tilasi lennot ja hotellit, mutta se ei toiminut.

STT ei pysty todentamaan Taherin kertomuksen vaiheita, koska viranomaiset eivät voi kommentoida yksittäisiä tapauksia.

"Lähes mahdotonta"

Turkin nuiva viisumipolitiikka on tehnyt perheenyhdistämisistä lähes mahdotonta, kertoo Pakolaisavun viestintäpäällikkö Kaisa Väkiparta.

- Meillä on lista ainakin kolmestakymmenestä perheestä, joiden perheenjäsenet eivät ole saaneet viisumia, Väkiparta kertoo.

Maahanmuuttovirasto avasi marraskuussa sähköisen palvelun, jonka kautta perheenyhdistämisen voi laittaa vireille. Hakijan täytyy kuitenkin asioida myös fyysisesti Ankarassa.

- Sähköinen palvelu on hyvä, mutta se ei poista ongelmaa, jos Turkkiin ei pääse.

Lisäksi jos perheenyhdistämistä hakee yli kolme kuukautta siitä, kun on saanut turvapaikan Suomesta, voimaan tulevat keväällä paljon keskustelua herättäneet tulorajat.

- Kiristämällä perheenyhdistämisen ehtoja halutaan viestittää, ettei tänne kannata tulla ja jos itse pääsetkin, niin perhettäsi et ainakaan saa, Väkiparta summaa.

Esimerkiksi Ruotsissa syyrialaiset voivat hoitaa perheenyhdistämisasioita Turkin lisäksi muun muassa Jordaniassa, Saudi-Arabiassa ja Arabiemiirikunnissa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Posti ei ole saanut uusia yhteydenottoja tietosuojaongelmien vuoksi

Jyväskyläläisnainen järkyttyi häikäilemättömästä varkaudesta keskellä kirkasta päivää – "hirveän iso mies" hyppäsi rattiin ja vei auton nenän edestä

Unkarista tuotiin Helsinkiin lähes puoli miljoonaa Rivotril-pilleriä auton rakenteisiin piilotettuna, neljä tuomittiin vuosiksi vankilaan

KORJAUS: Pitkän linjan ammattirikollinen tuoreen kirjan mukaan: Ehdotin syyttäjän ampumista rynnäkkökiväärillä aamutelevision suoraan lähetykseen

Vedenkäytön säännöstely Petäjävedellä jatkuu viikkoja – Uimalan puusauna kuntalaisten käytettävissä päivittäin

Turhia kilpailukieltosopimuksia pyritään karsimaan kolmikantaisesti

Mies löytyi hukkuneena Lutakon satamasta Jyväskylästä maanantaina

Kuopion kouluhyökkäystä tutkitaan myös valmistelurikoksena, haavoittuneista sairaalassa enää yksi

Maisa Torppa vahvistaa eron Jari-Matti Latvalasta Instagram-tilillään – "Olemme yhdessä pariskuntana liian kiinnostavia, jotta saisimme elää tavallista rauhallista arkea"

Syyttäjä: Turun ammattikorkeakoulun työntekijä teki haamukatsastuksia autoihin, joita ei ollut edes nähnyt

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.