Jouduitko pulaan ulkomailla? Ilmainen kuljetus kotiin on turha luulo

Suomalaiset ovat vähin erin alkaneet tiedostaa, että ilmainen konsulikyyti ulkomailta takaisin kotiin on pelkkä myytti. Ulkomailla sijaitsevat Suomen edustustot myönsivät viime vuonna yhteensä 85 takaisinmaksusitoumusta pulaan joutuneiden suomalaisten auttamiseksi takaisin kotimaahan.

Määrä oli jo hyvässä laskusuunnassa vuodesta 2011 lähtien, mutta vuonna 2015 lähes palattiin neljän vuoden takaisiin lukuihin.

– Ihmiset ovat pikku hiljaa alkaneet tiedostaa, ettei valtio anna ilmaista kyytiä takaisin kotiin, jos matkalla sattuu jotain. Toisaalta rahojen siirto ulkomaille on selkeästi helpompaa kuin aikaisemmin, ulkoasiainministeriön konsuliyksikön päällikkö Teemu Turunen kertoo.

Takaisinmaksusitoumuksia on myönnetty tasaisesti niissä maissa, joissa suomalaiset reissaavat eniten.

– Britanniassa ja Saksassa myönnettiin kymmenkunta takaisinmaksusitoumusta, Thaimaassa ja Espanjassa viisi kappaletta kummassakin, Turunen sanoo.

Takaisinmaksusitoumuksen saa edustustolta vain poikkeustapauksessa. Käytännössä edustustot harkitsevat kotimatkarahan lainaamista silloin, kun matkustajan henki tai terveys on vaarassa, matkustaja on alaikäinen tai muussa poikkeustapauksessa. Jokainen tapaus harkitaan erikseen ja saatu avustus on kotimaahan palattua maksettava takaisin.

– Summa on suoraan ulosottokelpoinen. Suurin osa maksetuista tilapäisavustuksista saadaan takaisin valtion kassaan, Turunen kertoo.

Edustustojen myöntämä takaisinmaksusitoumus on tarkoitettu korvaamaan kotimatka takaisin Suomeen.

– Takaisinmaksusitoumuksen arvo on yleensä vain paluulipun hinta, muutamia satasia. Suomen laissa todetaan, ettei taloudellinen avustus ole tarkoitettu esimerkiksi ambulanssilentokuljetuksen maksamiseen, Turunen painottaa.

Pahimmoilleen kymmeniä tuhansia euroja maksavan ambulanssilennon saaminen ulkomailta takaisin koti-Suomeen edellyttää riittävän kattavaa matkavakuutusta. Vakuutusyhtiöitä ja pankkeja edustavan Finanssialan Keskusliiton vuonna 2014 tekemän tutkimuksen mukaan jopa puolet suomalaisista kuitenkin matkustaa ilman minkäänlaista matkavakuutusta. Lisäksi kolmasosa tutkituista ajatteli virheellisesti, että vakavan matkasairauden tai -tapaturman sattuessa Suomen valtio järjestää tarvittaessa kotiinkuljetuksen, vaikkapa kalliilla ambulanssilennolla.

– Matkustamisesta on tullut suomalaisille arkista puuhaa. Moni ei hoksaa, että matkavakuutus olisi tarpeellinen. Lisäksi moni ei tule ajatelleeksi, ettei Suomen turvaverkkoa ole sellaisenaan olemassa ulkomailla, Turunen arvioi.

Suomen ulkomaanedustustot avustavat pulaan joutuneita kansalaisia lähinnä neuvonnalla. Rahapulaan joutuneille annetaan opastusta nopeimman rahansiirtotien löytämiseksi Suomesta kohdemaahan.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että jos esimerkiksi taskuvarkaan uhriksi joutuneen matkustajan oma tili on tyhjillään, hän voi pyytää perhettään, ystäviään tai työnantajaansa lähettämään rahaa pankkisiirrolla tai rahanvälitysyritysten kautta kohdemaahan.

Jos tämäkään ei onnistu, omaiset tai tuttavat voivat tallettaa tarvittavan summan ulkoasiainministeriön tilille, mutta palvelusta peritään 40 euron toimitusmaksu.

– Ihmisillä on joskus epärealistisia käsityksiä siitä, mitä ulkoasiainministeriö voi hätätapauksessa tehdä. Me toivomme, että matkustajat ulkomaille lähtiessään varautuisivat erilaisiin riskeihin ja ottaisivat matkavakuutuksen. Ilmaisia kotimatkoja ei ole olemassakaan, Turunen sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.