Joulukuu tavallista kylmempi - täällä satoi eniten

Mennyt joulukuu oli selvästi tavanomaista kylmempi ja suuressa osassa maata myös tavanomaista sateisempi, kertoo Ilmatieteen laitos.

Kuukauden keskilämpötila vaihteli lounaisrannikon ja Ahvenanmaan runsaasta -6 asteesta Koillismaan noin -16 asteeseen. Pitkäaikaiseen keskiarvoon verrattuna poikkeama oli suurin maan keskiosassa, Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa, jossa oli runsaat viisi astetta tavanomaista kylmempää, laitos kertoo tiedotteessaan.

Pienin poikkeama oli Ahvenanmaalla sekä Länsi- ja Pohjois-Lapissa, jossa oli vajaa kolme astetta tavanomaista kylmempää.

Kylmä joulukuu on koettu viimeksi kuluneen 50 vuoden aikana myös vuosina 1967, 1978, 1995 ja 2002. Kuukauden alin lämpötila -34,7 astetta mitattiin Kuusamon Kiutakönkäällä 20. joulukuuta. 

Sateisinta Paraisilla, kuivinta Enontekiöllä

Havaintoasemista sateisinta oli Paraisten Fagerholmissa, jossa satoi 103 millimetriä. Suurin vuorokautinen sademäärä 20,0 mm mitattiin Kouvolan Anjalassa joulukuun 16. päivänä. Vähiten satoi Enontekiön Näkkälässä, jossa sadetta kertyi 11 millimetriä.

Pitkäaikaiseen keskiarvoon verrattuna sademäärä oli lounaissaaristossa, Suomenlahden rannikolta Etelä-Pohjanmaalle ja Keski-Suomeen ulottuvalla vyöhykkeellä sekä Länsi-Lapissa tavanomaista suurempi, kun taas pohjoisimmassa Lapissa ja Pohjois-Karjalassa jäätiin paikoin noin puoleen joulukuun tavanomaisesta sademäärästä.