Joululahjaa ei ole pakko ostaa kenellekään – Jos haluat muistaa paketilla, tällainen on hyvä lahja

Hanki paketti vain niille, joita haluat aidosti muistaa, asiantuntijat neuvovat.

Pitääkö joululahja ostaa kummilapselle, pikkuserkuille, tädille ja vävylle? Joulun alla voi helposti tuntea painetta ostaa lahjoja sellaisillekin ihmisille, joille niitä ei oikeasti koe tarvetta hankkia. Ja vaikka tunteet omaa lähisukua kohtaan olisivat lämpimät, voi lahjan löytäminen tuntua vaivalloiselta.

Asiantuntijoiden mukaan lahjoissa kannattaisi keskittyä nimenomaan läheisimpiin ihmisiin, joita kohtaan kokee aitoa läheisyyden tunnetta. Tapakouluttaja ja tietokirjailija Helena Valonen kertoo, että etikettisääntöjen mukaan joululahjaa ostaessa ei pidä tuntea minkäänlaista pakkoa, vaan hyvien tapojen mukainen lahja on aidon tunteen pohjalta ostettu.

– Joululahjaa ei ole pakko ostaa kenellekään. Ratkaisevaa lahjassa on aito tunne ja se, että oikeasti kuuntelemme sen saajaa. Läheisemme puheesta saamme ympäri vuoden lahjavinkkejä, joita voimme sitten joulun alla hyödyntää.

– Tärkeimmät ihmiset, joille lahja tulisi ostaa, ovat perhe ja se tukiverkosto, joka tukee meitä arjessa, Valonen kertoo.

Kulutuskäyttäytymistä tutkinut Jyväskylän yliopiston sosiologian professori Terhi-Anna Wilska on samaa mieltä.

– Mitä läheisempi suhde on, sitä todennäköisemmin lahja ostetaan, hän sanoo.

Tästä huolimatta ei kannata epäröidä ostaa lahjaa uudellekaan tuttavuudelle, sillä lahja voi vahvistaa myös tuoretta tai vaikkapa ammatillista suhdetta.

– Myös työyhteyksissä hankitaan lahjoja, esimerkiksi johtajilta alaisille sekä yhteistyökumppaneille ja vakiasiakkaille, Wilska sanoo.

– Joululahjan tärkein funktio on suhteen vahvistaminen.

Lahjaidean keksimisen lisäksi stressiä voi aiheuttaa se, miten paljon rahaa sen hankkimiseen menee. Rahapussin kevenemisestä ei Valosen mukaan kuitenkaan kannata huolestua, sillä lahjassa ei ratkaise siihen käytetty rahamäärä, vaan ajatus ja tunne sen saajaa kohtaan.

– Tärkeintä joululahjassa on hyvä mieli. Lahja ei saisi aiheuttaa stressiä sen antajalle eikä sen saajalle, Valonen neuvoo.

– Lahjan antamisesta ei saisi jäädä toiselle osapuolelle tunnetta, että hänen täytyy ostaa vastalahja, Valonen varoittaa.

Tämä pätee etenkin annettaessa erittäin hintavia lahjoja, jolloin voi syntyä paine yhtä kalliin vastalahjan hankkimisesta. Vaikka luksuslahjaa hankkiessa ajatus olisi hyvä, voi siitä kuitenkin koitua vastaanottajalle enemmän stressiä kuin mielihyvää.

Wilskan mukaan muun muassa lahjan antajan varallisuus määrittää lahjan hinnan tai sen, annetaanko lahjaa ollenkaan.

– Joululahjojen antaminen riippuu elämäntilanteesta. Myös varakkuus ja auktoriteetti vaikuttavat siihen, kuka ensisijaisesti antaa lahjoja ja kenelle. Johtajat antavat lahjoja alaisilleen ja vanhemmat lapsilleen.

Valonen muistuttaa myös nykypäivänä lähes kaikkia koskevasta ongelmasta, tavarapaljoudesta.

– Niin moni meistä pyrkii nimenomaan hankkiutumaan tavaroista eroon, että lahjojen tulisi olla oikeasti tarpeellisia ja vastaanottajalle haluttuja.

Vain tarpeeseen tulevia tavaralahjoja antamalla vältyttäisiin lisäämästä turhan tavaran määrää.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko joka päivä 15 eur. / 3 kk kestotilauksena

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .