Jouluna kertyy hirmuisasti jätettä – näin kierrätät jätteet oikein

Jouluna ja uutenavuotena syntyy yleensä paljon jätettä. Näin kierrätät roskat oikein:

Alumiinifoliot, alumiinivuoat ja muut metalliset esineet: Huuhtele puhtaaksi ja vie metallinkeräykseen.

(Tyhjät) glögi- ja viinapullot, tölkit: Vie palautuspullot kauppaan, muut lasipullot huuhdeltuina lasinkeräykseen.

Kartonkitölkit (glögi-, maito sun muut tölkit): Huuhtele, litistä ja pakkaa sisäkkäin. Vie kartonkikeräykseen. Kartonkikeräykseen voi viedä myös sisukseltaan hopeanväriset, alumiinilla vuoratut tölkit, muoviset korkit voi jättää kiinni purkkiin.

Ilotulitteet: Vie käytetyistä ilotulitteista syntyvät jätteet sekajätteeseen. Käyttämättömiä raketteja ei saa missään tapauksessa laittaa sellaisenaan jäteastioihin, vaan palauta räjähtämättömät raketit myyjälle tai poliisiasemalle. Ilotulitusraketit voi kuitenkin tehdä vaarattomiksi liottamalla niitä itse kotona vesiämpärissä läpimäriksi, jonka jälkeen ne voi laittaa sekajäteastiaan.

Joulukalenterit: Laita tavalliset joulukalenterit sekajätteeseen. Suklaa- ym. lahjakalenterit voi kierrättää niin, että kartonkiosat menevät kartonkikeräykseen ja muoviosat sekajätteeseen. Muovipakkaukset voi viedä myös Rinki-ekopisteeseen.

Joulukortit: Laita paperinkeräykseen. Joulukortteja voi käyttää myös askarteluun tai niistä voi tehdä pakettikortteja.

Joulukukat: Käärepaperit, koristeet ja nauhat sekä muoviruukut sekajätteeseen. Puhtaat ja kuivat sanomalehdet paperinkeräykseen. Pakkausmuovin voi viedä myös Rinki-ekopisteeseen. Kasvinosat ja mullat kompostiin tai biojätteeseen.

Joulukuusi: Mahdollisuuksien mukaan kuivata ja pilko polttopuuksi tai haketa seosaineeksi kompostoriin. Yleensä taloyhtiöissä joulukuusille järjestetään erillinen keräys, joten kuusi viedään kokonaisena, koristeistaan riisuttuna jätekatoksen viereen noutoa odottamaan.

Kinkunliemet ja -rasvat: Älä valuta viemäriin, sillä viemäri saattaa mennä tukkoon. Myös vessanpönttö johtaa viemäriin. Käytä mieluiten liemi kastikkeissa. Jähmetä rasva ja laita kompostiin, sanomalehteen käärittynä biojätteeseen tai maitopurkkiin pakattuna sekajätteeseen. Kinkun rasvasta voidaan tehdä myös polttoainetta.

Kinkun luu: Puhdista lihoista ja laita sekajätteeseen.

Kynttilät ja tuikkujen metallikuoret: kannattaa suosia hautalyhtyjä, joihin voi vaihtaa kynttilän. Steariini, kynttilänpätkät ja hautakynttilät kuuluvat sekajätteeseen. Tuikkukuoret ja muut metalliosat metallinkeräykseen.

Lahjakassit: Säilytä ehjät kassin myöhempään käyttöön. Käyttökelvottomat sekajätteeseen.

Lahjanauhat ja -paperit: Laita sekajätteeseen.

Pakkaukset: Muovit ja styroksit sekajätteeseen tai Rinki-pisteeseen. Pahvi- ja kartonkilaatikot kartonginkeräykseen, litistä ensin.

Paristot: Palauta myyntipisteisiin. Teippaa ainakin litiumparistojen (esim. nappiparistot) navat piiloon.

Sähköiset jouluvalot: Voit palauttaa uutta ostaessa kauppaan. Alle 25 senttimetrin pituiset sähkölaitteet voit palauttaa ilman ostovelvoitetta suuriin päivittäistavarakauppoihin (pinta-ala yli 1 000 neliömetriä) tai alan erikois-liikkeisiin (pinta-ala yli 200 neliömetriä). Otetaan vastaan kotitalouksista veloituksetta jätekeskukseen, jäteasemille sekä muihin tuottajayhteisöjen hyväksymiin vastaanottopisteisiin.

Uudenvuoden tinat: Säästä seuraavaan uuteenvuoteen. Tinan tilalla voi kokeilla hienosokerin tai steariinin sulattamista kauhassa. Sulaneen sokerin voi tiputtaa kylmään veteen. Steariinista saa tinaa muistuttavia muotoja lumeen kaadettaessa. Uudenvuoden tina sisältää nimestään huolimatta runsaasti lyijyä, joka on vaarallista jätettä. Tinat voi myös toimittaa jäteasemalle.

Lähteet:

Jätekukko

Rinki

Päijät-Hämeen Jätehuolto

Kinkkutemppu

Loimi-Hämeen Jätehuolto

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .