Joutsan Erkki Ruuhinen sai Pro Finlandia -mitalin

Suomen Leijonan Pro Finlandia -mitalin saavat muun muassa elokuvaohjaaja Aku Louhimies, ohjaaja, kirjailija Juha Hurme sekä taiteilija Pirkka-Pekka Petelius. 15 palkitun joukossa on Joutsassa asuva graafinen suunnittelija ja muotoilun taiteilijaprofessori Erkki Ruuhinen. 74-vuotias Ruuhinen työskenteli 60- ja 70-luvulla SEK Oy:ssä ja sen jälkeen Anderson & Lemke Oy:ssä, jossa oli myös osakkaana. Vuonna 1983 hän avasi avasi oman suunnittelutoimiston, joka oli Erkki Ruuhinen Design.

– Purin tuon yrityksen pari vuotta sitten. 60-vuotta sitten hurahdin typogragiaan ja kalligrafiaan, mutta elääkseni minun piti kouluttautua mainostoimistoalalle, ja julisteet olivat keino saada nimeä ja kansainvälistäkin julkisuutta, kertoo Ruuhinen.

Ruuhinen on suunnitellut muun muassa Jörn Donnerin elokuvien julisteet ja hän sai kansainvälistä huomiota Ingmar Bermanin Oscar-palkitun Fanny ja Alexader -elokuvien julisteista. Hän on toisaalta suunnitellut Keskon päivittäistavaraketjun myymälöiden visuaalisen uudistuksen 90-luvulla sekä visuaalisen identiteetin muun muassa ValtraValmetille, Eläkevakuutusyhtiö Ilmariselle ja Labsystems Oy:lle.

– Olen muoto-orjentoitunut järjestelmäsuunnittelija ja yrityslogon suunnittelu on itse asiassa yritysjohdon viestintäkonsultointia. Siinä luodaan samalla yhteisölle pelisäännöt ja selkeytetään yrityskuva. Ne ovat tavattoman raskaita töitä, pohtii Ruuhinen.

Ruuhinen on saanut ammatillisia tunnustuksia ja palkintoja urallaan yli 150.

– Jokainen muotoilija on narsisti, jolta puuttuu vielä yksi tunnustus. Ihminen ei valmistu koskaan, mutta nyt olen elinkaaressa vaiheessa, jossa minun pitää antaa yhteisölle jotain. Voin sanoa, että olen ikäisekseni todella hyvin perehtynyt nettimaailmaan, ja julkaisen töitäni ja esseitäni nyt siellä. Rakastan kuvataidetta ja valokuvausta ja nettityöni ovat kuvataiteen ja graafisen suunnittelun välimaastossa, sanoo Ruuhinen.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko 1 kk / 6 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .