Joutsan Savenahon ohituskaistat valmistuvat ensi syksynä – siltatyömaat hidastavat liikennettä Nelostiellä

Uusien keskikaiteellisten ohituskaistojen rakentaminen Nelostielle Joutsaan aloitettiin kesäkuussa. Pohjoisessa työmaa alkaa Leivonmäen taajaman eteläpuolelta Hirvensalmen risteyksen jälkeen ja etelässä hyvänä kiintopisteenä on Leivonlinnan kiinteistö.

Tällä hetkellä on käynnissä kaksi siltatyömaata, toinen etelässä Leivonlinnan ja toinen pohjoisessa Haapasuontien kohdalla. Molempiin paikkoihin on rakennettu väliaikainen kiertotie.

Lisäksi Leivonmäen kohdalla tasoliittymä porrastetaan siirtämällä Harjulahden liittymä noin 300 metriä etelään päin.

Alkuperäiseen tiesuunnitelmaan kuuluu ohituskaistojen rakentaminen myös Leivonmäen taajaman pohjoispuolelle Naukjärven kohdalle, mutta niiden toteuttaminen jää myöhemmäksi.

Savenahon ohituskaistat on määrä ottaa käyttöön lokakuussa 2019.

– Siltatyöt tehdään ensi talven aikana ja liikenteelle ne avataan keväällä, kertoo projektipäällikkö Ari Mäkelä Liikennevirastosta.

Rakentamisen yhteydessä tehdään jonkin verran louhintatöitä, ja räjäytysten takia liikenne joudutaan pysäyttämään ajoittain 8–10 minuutiksi.

Ohituskaistojen kohdalle rakennetaan meluesteitä yhteensä noin 1,7 kilometriä. Osa niistä tehdään maavalleina ja osa rengasmelua vähentävänä betonikaiteena.

Maanteiden liittymiin rakennetaan tarvittavat kääntymiskaistat, ja yksityisteiden liittymäjärjestelyjä sekä rinnakkaisteitä tehdään siten, että valtatien nopeustasotavoite 100 km/h saavutetaan myös talvella.

Savenahon vanhassa kansakoulussa ollut Leivonlinna on lopettanut toimintansa ja pysyy rakennusprojektin käytössä ohituskaistojen valmistumiseen saakka. Sen jälkeen se puretaan.

– Leivonlinnan lisäksi muutama muukin kiinteistö on lunastettu projektin takia, mutta ne ovat ikääntyneempiä kohteita eikä niissä ole ollut enää asukkaita, Mäkelä kertoo.

Nelostien sujuvuuden parantamiseen Joutsan ja Kanavuoren välillä myönnettiin kesällä 2016 13,9 miljoonan euron rahoitus, joka siirrettiin kehittämishankkeista perusväylänpitoon.

– Suunnitteluun käytettyjen rahojen jälkeen varsinaiseen remonttiin jäi 13,5 miljoonaa euroa,

– Sillä saadaan toteutettua Savenahon ohituskaistat. Naukjärven kohdalle ei ole vielä rahoitusta tiedossa, mutta kyllä sekin jossain vaiheessa rakennetaan.

Toimenpiteet parantavat tiejakson liikenneturvallisuutta sekä yhteysvälin liikennöitävyyttä ja ajomukavuutta. Autoliikenteen palvelutaso paranee, matka-aika tiejaksolla lyhenee ohitusmahdollisuuksien parantuessa ja ohittaminen on nykyistä turvallisempaa.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .