Joutsan ja Luhangan verkostovesi puhdistuu, keittokehotus silti voimassa – lue tästä alueen vedenkäyttöohjeet

Veden ulosteperäisen saastumisen syyksi ei ole löytynyt muuta selittävää tekijää kuin mahdollinen ylävesisäilön kattorakenteen kautta tapahtunut saastuminen.

Joutsan ja Luhangan talousvesiverkostosta ja ylävesisäiliöstä eilen torstaina otettujen näytteiden alustavat tutkimustulokset ovat valmistuneet. Näytteistä liki kaikki olivat alustavien tulosten mukaan mikrobiologiselta laadultaan moitteettomia. Ainoastaan Luhangan Tammijärven vesiosuuskunnan jakelualueen yhdessä näytteessä oli koliformisia bakteereita edelleen löydettävissä.

Joutsan Vesihuolto Oy on seurannut kloorin leviämistä koko desinfioinnin ajan, minkä lisäksi klooripitoisuuksia on tutkittu laboratoriokokein. Kloori ei ole vielä levinnyt varmuudella koko verkoston alueelle. Verkoston putkilinjat ovat paikoitellen hyvin pitkiä, ja joillain linjoilla veden kulutus voi olla vähäistä. Kloorin eteneminen näihin pitkien linjojen umpiperiin vie aikaa. Kloorin syöttöä verkostoveteen jatketaan edelleen.

Jyväskylän kaupungin ympäristöterveydenhuolto ottaa seuraavat vesinäytteet maanantaina 10. syyskuuta. Siihen mennessä saadaan myös lisää tuloksia eilen torstaina otetuista näytteistä. Tarkoituksena on ottaa maanantain jälkeen vielä ainakin kolmas näytesarja verkostosta ennen kuin keittokehotuksen purkua voidaan harkita. Ympäristöterveydenhuolto tiedottaa erikseen, kun keittokehotus poistetaan.

Ulosteperäisen saastumisen lähteeksi ei ole selvityksissä löytynyt mitään muuta selittävää tekijää kuin mahdollinen ylävesisäilön kattorakenteen läpivientien kautta tapahtunut saastuminen. Katon läpivientien rakenteet on tiivistetty varmuuden vuoksi säiliön kunnostustöiden yhteydessä kuluneella viikolla. Ylävesisäilön veden laatua seurataan tehostetusti jatkossa keittokehotuksen ja kloorauksen lopettamisen jälkeenkin.

Vesitilanteesta tiedotetaan seuraavan kerran tiistaina 11.syyskuuta.

 

Vedenkäyttöohjeet

Keitä vettä 5–10 minuuttia. Muista keittää myös mehun laimennukseen käytettävä vesi. Mikäli vesi kiehuu ja tulee keitetyksi ruuanlaiton yhteydessä, ei sitä tarvitse etukäteen erikseen keittää.

– Kahvinkeittimissä tai vedenkeittimissä vesi ei kiehu riittävän kuumaksi.

– Muistathan, että myöskään jääkuutioita ei saa tehdä keittämättömästä vedestä.

– Huuhtele vihannekset ja salaatit keitetyllä, jäähdytetyllä vedellä.

– Talousvesiverkostoon liitettyjä juoma-automaatteja ei saa käyttää.

– Siivoukseen, pyykinpesuun, tiskaamiseen, peseytymiseen ja WC:n huuhteluun voit käyttää hanavettä aivan normaalisti.

– Huolehdi siitä, että pestyt astiat ja esimerkiksi leikkuualustat kuivuvat kunnolla ennen seuraavaa käyttöä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Joutsan vesitornista löytyi ulosteperäistä bakteeria

Vesitornin mikrobit syynä Joutsan vesikriisiin, puhdistustyöt alkavat tiistaina

Vedenkeittokehotus jatkuu Joutsassa ja Luhangassa – torstaina otetussa näytteessä edelleen bakteereita

Talousvesi on keitettävä Leivonmäellä ja Kivisuon jakelualueella