Kunnanjohtaja oli tukehtua joulusuklaaseen – työkaveri pelasti viime hetkellä

Joutsan kunnantalolla ehdittiin torstaina säikähtää kunnolla, kun kunnanjohtaja Harri Nissinen oli tukehtua kesken kahvitunnin.

– Se oli vähän nolo tilanne minun kannaltani, suklaa tarttui kurkkuuni, kertoi Nissinen illalla Keskisuomalaiselle.

Paikalla oli puolenkymmentä ihmistä, joista etsivä nuorisotyöntekijä Janne Pajunen katsoi parhaaksi aloittaa kunnanjohtajan elvyttämisen Heimlichin otteella.

– Minulta alkoi jo taju hämärtyä. Pajunen vetäisi ehkä viisi kertaa Heimlichin otteella ja sitten oksennus lensi, kertoi Nissinen.

Kun tukos kurkusta irtosi, Nissinen alkoi toeta ja joi vettä.

– Kylkiluut on aika kipeänä, mutta todella nostan hattua Pajuselle, jolla oli ensiaputaidot ajan tasalla, kiitteli Nissinen.

Vaikka Nissinen oli omasta puolesta hieman nolo, hän pitää tapausta opettavaisena. Vaikka Heimlichin ote on tuttu käsitteenä, harva oikeasti osaa tehdä sen tositilanteessa.

– Kyllä se kannattaisi opetella. Sen verran ehdin sitä googlettamaan, että netistä löytyy kyllä opetusvideoitakin.

Heimlichin ote on amerikkalaisen lääkärin Henry Heimlichin keksimä toimenpide, jolla estetään ihmistä tukehtumasta. Se tehdään nimenomaan silloin, jos kurkkuun on juuttunut ruokaa tai vieras esine, eikä yskiminen tai etukumarassa selkään takominen auta.

Auttaja menee autettavan taakse ja laittaa kädet yhteen autettavan käsien alta pallealihaksen kohdalle – toinen käsi nyrkissä ja toinen sen päällä. Sen jälkeen nykäistään lyhyissä sarjoissa voimakkaasti itseä kohti.

Toimenpide voi murtaa kylkiluita tai aiheuttaa sydänoireita, sitä ei pidä tehdä lapsille eikä harjoittelun vuoksi kenellekään.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .