Joutsassa pääsee nopeimmin hoitoon – jonotusajat seututerveyskeskuksen lyhyimpiä

Joutsan kunta kunnostautuu priimuksena Keski-Suomen seututerveyskeskuksen hoitoonpääsyaikojen vertailussa. Seututerveyskeskus on Keski-Suomen sairaanhoitopiirin kuntayhtymän omistama liikelaitos, joka tuottaa perusterveydenhuollon palveluja Toivakkaan, Petäjävedelle, Multialle, Joutsaan, Luhankaan, Laukaaseen, Konnevedelle ja Keuruulle.

Seutukeskuksen tiistaina päivittämien tilastojen mukaan Joutsassa kiireettömään hoitoon pääsee reilusti tavoiteaikojen puitteissa niin avoterveydenhoidossa kuin suun terveydenhuollossa. Hoitoonpääsyaikaa kuvataan T3-luvulla, joka kertoo kuinka monta kalenteripäivää on kolmanneksi seuraavaan kiireettömään vastaanottoaikaan. Keski-Suomen maakunnan sosiaali- ja terveyshuollon järjestämissuunnitelman 2. luonnoksessa on asetettu tavoitteeksi, että lääkärin T3-aika on seutukunnallisissa sote-keskuksissa 14 vuorokautta.

Aiemmin hoitoonpääsyajat julkaistiin neljän kuukauden välein, kuten terveydenhuoltolaki määrää. Nyt seututerveyskeskus päätti päivittää odotusajat verkkosivuilleen visualisoituun taulukkoon viikoittain, koska hoitoon pääsyssä voi neljän kuukauden aikana tapahtua merkittäviäkin muutoksia.

– Yksi tärkeimmistä kehityskohteistamme on hoitoon pääsyn sujuvoittaminen. Tuodessamme mahdolliset pullonkaulat läpinäkyväksi olemme pakotettuja entistä aktiivisemmin etsimään niihin ratkaisuja, toimitusjohtaja Päivi Ylä-Kolu toteaa.

Hoitajalle pääsee tavoiteajassa

Seututerveyskeskuksen kaikissa kunnissa hoitajalle pääsee tavoiteajassa, useimmiten muutamassa päivässä. Lääkäriaikoja joutuu odottamaan yli tavoiteajan neljässä kunnassa.

Ylä-Kolu on erittäin tyytyväinen hoitoonpääsyaikojen nykytilanteeseen.

– Meillä on juuri takana kesälomakausi ja heinäkuu, joiden vuoksi useilla terveysasemilla toiminta on tyypillisesti hyvin supistettua tai jopa kiinni kokonaan. Tavallisesti kesälomakauden jälkeen hoitoonpääsyajat menevät hyvin pitkälle, Ylä-Kolu kertoo.

Ylä-Kolun mukaan tavoitteena on, että kuntalaiset saisivat mahdollisimman sujuvasti hoitoa joka paikassa sen sijaan, että joillain alueilla hoitoon pääsy olisi selkeästi huonompaa tai parempaa kuin muissa paikoissa.

– Annetaanko mahdollisuus käyttää toisenkin kunnan alueen palveluita, tai siirretäänkö sisäisesti resursseja paikasta toiseen ja siten tasapäistetään hoitoon pääsyä, Ylä-Kolu pohtii.

Joutsassa ja Toivakassa jonot ovat lyhyitä

Joutsassa kiireettömän vastaanoton T3-aika on lääkärille kaksi päivää ja hoitajalle viisi päivää. Toivakassa tilanne on avoterveydenhuollon osalta vielä parempi, sillä aikaa joutuu odottamaan lääkärille vain yhden päivän ja hoitajalle kaksi. 14 vuorokauden tavoiteaikaan yltävät myös Luhanka ja Multia, joissa kolmas kiireetön aika lääkärille on 10 kalenteripäivän päässä. Luhangalla hoitajan vastaanotolle pääsee 10 päivässä, Multialla vastaava luku on 3.

Seututerveyskeskuksen muissa neljässä kunnassa hoitoonpääsyajoissa ei lääkärien osalta vielä päästä 14 vuorokauden tavoitteeseen. Konnevedellä lääkäriin pääsee 17 päivän päästä. Petäjävedellä (22), Keuruulla (23) ja Laukaassa (31) lääkäriajat menevät yli 20 päivän päähän. Hoitajien osalta tilanne on näissäkin kunnissa hyvä, sillä hoitoonpääsyaika on kaikissa korkeintaan kolme päivää.

Suun terveydenhuollossa tavoiteajat ovat löysemmät. Alle 30 päivän odotusaika riittää tavoitteen täyttymiseen. Suuhygienistin vastaanotolle pääseekin tavoiteajassa kaikissa seututerveyskeskuksen kunnissa, paitsi Multialla, jossa hoitoon pääseminen menee 31 päivän päähän. Joutsassa, Laukaassa, Keuruulla ja Konnevedellä hygienistille pääsee 3–4 päivässä. Suuhygienistille pääsy kestää Luhangassa 24-, Petäjävedellä 15- ja Toivakassa 11 päivää.

Laukaa erottuu edukseen hammaslääkärien hoitoonpääsyajoissa, sillä odotusta kertyy vain neljä päivää. Tavoitteeseen pääsevät myös Keuruu (15), Joutsa (17), Petäjävesi (17) ja Multia (22). Toivakassa (32), Konnevedellä (44) ja Luhangassa (46) 30 päivän hoitoonpääsytavoitteeseen ei päästä.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .